Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

woensdag 10 april 2013 13:00 - 13:30u

P25 Onderzoek naar delictzwaarte van patiënten met artikel 37 in een FPK. Van bedreiging naar mishandeling

Outheusden, I. van, Nabitz, U., Schaftenaar, P.

Locatie(s): Expo Foyer

Categorie(ën): Postersessie

ACHTERGROND

Het aantal tbs-opleggingen neemt het laatste decennium gestaag af. Toename van de behandelduur in de tbs is een van de oorzaken hiervoor. Tbs lijkt de laatste jaren gereserveerd te worden voor de meest ernstige delicten.

De afname van het aantal tbs-vonnissen en de mogelijke toename van de delictzwaarte leidt tot de ogenschijnlijk logische veronderstelling dat de delicten in de groep ‘overige forensische titels’ (waaronder artikel 37) ook ernstiger zijn geworden.

 

DOEL

Inzicht krijgen in de verschuiving van de ernst van het delict en de psychiatrische problematiek van patiënten die met artikel 37 in een forensisch psychiatrische kliniek (FPK) zijn opgenomen en de verandering van de ernst over de jaren heen.

 

METHODE

Gedurende de laatste tien jaar werden in de FPK Inforsa 171 patiënten met artikel 37 opgenomen. Er werden twee patiëntengroepen vergeleken. Patiënten die instroomden in 2003 en 2004 (groep 1: N = 18) en die in 2009 en 2010 (groep 2: N = 24). Hun delicten werden op een aantal manieren met elkaar vergeleken.

 

RESULTATEN

In de demografische kenmerken onderscheidden de twee patiëntengroepen zich weinig. De delictzwaarte, uitgedrukt in maximale strafdreiging in maanden, lag bij 89 maanden in groep 1, en bij 121 maanden in groep 2. Het aantal patiënten met mishandelingen lag in groep 1 bij 4 (22%) en in groep 2 bij 13 (54%). Het aantal patiënten met bedreiging als indexdelict lag in groep 1 bij 16 (89%) en bij groep 2 bij 8 (33%). De psychiatrische problematiek liet geen verschil zien.

 

CONCLUSIE

De demografische en psychiatrische problematiek is gedurende vijf jaar weinig veranderd. Er is slechts een lichte stijging van de delictzwaarte maar een duidelijke toename in het aantal mishandelingen. De methodologische beperkingen en de consequenties voor indicatiestelling, behandeling en doorplaatsing worden besproken.

 

LITERATUURVERWIJZING

WODC: ’TBS in getal’, 2012.

 

WODC: ’Inzicht in de verblijfsduur van tbs-gestelden’, 2011.

 

Tweede Kamer der Staten-Generaal: ’Tbs, vandaag over gisteren en morgen’, 2006.