Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

vrijdag 12 april 2013 15:45 - 17:15u

S66.5 EEG-neurofeedback & ADHD; een onderzoek naar het effect en de veiligheid van EEG-neurofeedback bij kinderen met ADHD

Dongen-Boomsma, M. van, Vollebregt, M.A., Slaats-Willemse, D.I.E., Buitelaar, J.K.

Locatie(s): 2.1 Colorado

Categorie(ën): Diagnostiek; Neurowetenschappen; Psychotherapie; Symposium

ACHTERGROND

EEG-neurofeedback wordt veelvuldig aangeboden als behandeling van ADHD bij kinderen, terwijl goed uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van deze behandelmethode schaars is en geen eenduidige resultaten laat zien. Het aantal methodologisch goed opgezette studies neemt echter de laatste jaren enigszins toe1,2 en richt zich toenemend op de variabelen die de effectiviteit van deze behandeling mogelijk beïnvloeden.

 

DOEL

Op basis van de uitkomsten van een haalbaarheids(pilot)studie naar EEG-neurofeedback3, is een grotere placebo-gecontroleerde en gerandomiseerde studie opgezet met als doel de effectiviteit en veiligheid van EEG-neurofeedback bij kinderen met ADHD te onderzoeken. Het uiteindelijke doel is om bij een positieve uitkomst een breder behandelaanbod voor ADHD te kunnen bieden.

 

METHODEN

In een enkel-blind gerandomiseerd placebo-gecontroleerd onderzoek zijn 41 kinderen met ADHD gerandomiseerd over 30 sessies EEG-neurofeedback dan wel placebo-neurofeedback, gedurende 15 weken met 2 sessies per week. Uitgebreide gedrags- en veiligheidsmetingen werden verricht zowel voor, tijdens als na de studie. Na 6 maanden vond een follow-up plaats.

 

RESULTATEN

Er is sprake van een significante afname van de ADHD-symptomatologie tijdens de behandeling voor beiden groepen. Het verschil in afname tussen de groepen is echter niet significant (p= 0.554). De EEG-neurofeedbackbehandeling werd veilig bevonden en gaf geen bijwerkingen.

 

CONCLUSIE

Er werd geen verschil in effectiviteit gevonden tussen EEG-neurofeedback en de placebo-conditie. Tijdens het symposium zullen de resultaten ten aanzien van de effectiviteit op gedragsniveau en de veiligheid van deze behandelmethode nader worden toegelicht.