Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

woensdag 10 april 2013 13:45 - 15:15u

S11.2 Ontwikkelen van evidence based interventies voor mental health and psychosocial support in low resource settings

Jordans, M.J., Tol, W.A., Komproe, I.

Locatie(s): 0.4 Brussels / 0.5 Paris

Categorie(ën): Bijscholing; Symposium

ACHTERGROND

Bij het selecteren van strategieën voor interventies voor mental health en psychosociale steun in lage- en midden-inkomenslanden ontbreekt vaak een strategie om beschikbare onderzoeksresultaten te vertalen naar uitkomsten die bruikbaar zijn in een setting met weinig middelen.

 

DOEL

Presenteren van een onderzoeksstrategie gericht op het faciliteren van keuzes voor interventies in low-resource settings, waarbij zowel gekeken wordt naar wetenschappelijke evidentie als naar lokale haalbaarheid.

 

METHODEN

Beschrijven van de strategie aan de hand van een gevalsbeschijving.

 

RESULTATEN

De ontwikkeling van een family-based-interventie in door geweld getroffen gebieden in Burundi kende vier fasen: (a) een kwalitatieve fase om de behoeften te beoordelen en vast te stellen wat interventiedoelstellingen zouden moeten zijn, (b) het raadplegen van een global panel van experts om potentieel bruikbare interventies voor low-resource settings te identificeren en het aanbrengen van een rangorde in deze interventies, (c) systematisch literatuuronderzoek naar evidence-based behandelingen en destilleren van bruikbare elementen, en (d) organiseren van bijeenkomsten met betrokkenen in Burundi om de sociaal-culturele haalbaarheid en de aanvaardbaarheid van de ontwikkelde interventies te verkennen.

Dit leidde tot het ontwikkelen van stepped family-based care waarin community mobilization, ouder-training en cognitieve gedragstherapie een plaats kregen. Voorlopige resultaten van de effectiviteit van de interventie in Burundi en Zuid-Soedan zullen worden besproken (evaluatie vindt plaats eind 2012).

 

CONCLUSIE

Deze pilotstrategie voor onderzoek, waarin global evidence en lokale kennis worden gecombineerd, is veelbelovend voor het ontwikkelen van ggz-interventies.

 

LITERATUUR

Jordans, M.J., Komproe, I.H., & Tol, W.A. (2011). Mental health interventions for children in adversity: pilot-testing a research strategy for treatment selection in low-income settings. Social Science and Medicine, 73, 456-466.

 

Jordans M.J. et al. (2011). Practice-driven evaluation of a multi-layered psychosocial care package for children in areas of armed conflict. Community Mental Health Journal, 47, 267-77.

 

Jordans M.J. et al. (2010). Development of a multi-layered psychosocial care system for children in areas of political violence. International Journal of Mental Health Systems 16; 4:15.