Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

woensdag 10 april 2013 13:45 - 15:15u

W11 De CrisisMonitor, systematische gestructureerde risicotaxatie voor de acute psychiatrie

Hellendoorn, E.M., Sande, R.R.W. van de, Winter, R.F.P. de

Locatie(s): 0.9 Athens

Categorie(ën): Farmacotherapie; Workshop

INHOUD

Uit een internationaal georiënteerde literatuurstudie (Van de Sande ea (2006)) over separatiereductieprogramma's blijkt dat er weinig empirische studies zijn over het gebruik van kortetermijnrisicotaxatiemodellen die escalaties op acute opnameafdelingen kunnen voorkomen. Het behandelteam wordt op deze afdelingen regelmatig geconfronteerd met patiënten die (dreigend) agressief gedrag vertonen, met separatie als mogelijk gevolg. Van de Sande e.a. (2006) hebben gezocht naar een passend risicotaxatie-instrument. Op basis van wetenschappelijk geëvalueerde risicotaxatie-instrumenten is de CrisisMonitor ontwikkeld. De CrisisMonitor is als Randomized Clinical Trial (RCT) onderzocht op vier vergelijkbare opnameafdelingen van de Bavo Europoort (Sande van de ea, 2011). Verpleegkundigen zijn als dataverzamelaars betrokken bij het onderzoek. Gedurende deze RCT werden 617 patiënten opgenomen. Na een 3 maanden durende baseline-meting bleken de experimentele afdelingen en de controle-afdelingen vergelijkbare aantallen separaties en duur van separaties te hebben. Ook het aantal agressie-incidenten verschilde weinig. Na de invoering van de CrisisMonitor was op de experimentele afdelingen een duidelijk daling zichtbaar van het aantal separaties en de duur hiervan. De resultaten worden tijdens de workshop gepresenteerd.

OPBOUW

1. Wetenschappelijke evaluatie CrisisMonitor

2. Hoe werkt de CrisisMonitor?

3. Wat zijn de klinische effecten van de CrisisMonitor (forumdiscussie): voor patiënten, en voor de multidisciplinaire samenwerking

4. Organisatorische gevolgen voor het werken met de CrisisMonitor

VORM
Lezing, training en discussieforum.

 

LEERDOEL

- De deelnemer weet wat de klinische en organisatorische meerwaarde is van werken met risicotaxatie-instrumenten (en in het bijzonder de CrisisMonitor), en tevens wat het effect hiervan is.

- De deelnemer is op de hoogte van het instrument en kan onderzoeken of het haalbaar is binnen zijn of haar werkzame praktijk.

- De deelnemer wordt zich bewust van de randvoorwaarden die van belang zijn om met wetenschappelijk ontwikkelde risicotaxatie-instrumenten te kunnen werken.