Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

woensdag 10 april 2013 15:30 - 17:00u

S18.4 Apathie bij de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson: meten, pathofysiologie en behandeling

Drijgers, R.L., Leentjens, A.F.G., Aalten, P., Verhey, F.R.J.

Locatie(s): 0.4 Brussels / 0.5 Paris

Categorie(ën): Bijscholing; Symposium

ACHTERGROND

Apathie wordt gekenmerkt door een gebrek aan motivatie, verlies van initiatiefname en emotionele onverschilligheid. Er is nog weinig bekend over de pathofysiologie van apathie en er is nog geen effectieve behandeling voorhanden.

 

DOEL

Inzicht geven in het meten, de pathofysiologie en de behandeling van apathie.

 

METHODEN

Er werden 3 studies uitgevoerd: recent voorgestelde diagnostische criteria voor apathie werden gevalideerd in 122 patiënten met de ziekte van Parkinson (ZvP). De rol van het dopaminerge systeem bij stemming, motivatie en cognitie werd onderzocht in 23 patiënten met de ZvP en 23 gezonde controlepersonen, door een acute challenge met methylfenidaat, pramipexol en placebo. Een systematische review werd uitgevoerd om een overzicht te geven van studies naar de farmacologische behandeling van apathie in neurodegeneratieve ziektebeelden.

 

RESULTATEN

17,2% van de geïncludeerde patiënten met de ZvP werden gediagnosticeerd als apathisch volgens de criteria. Aanvaardbaarheid en de interne consistentie van de criteria waren goed, net als de convergente validiteit met de LARS en het apathie-gedeelte van de NPI. Een acute challenge met pramipexol had een negatief effect op stemming en vermoeidheid in zowel patiënten als controlepersonen. Een challenge met methylfenidaat had een positief effect op anhedonia en kracht in patiënten met de ZvP.

In de review werden 35 studies geïncludeerd. In slechts 8 studies was apathie meegenomen als primaire uitkomstmaat. Cholinesterase-remmers en methylfenidaat waren het meest onderzocht. De resultaten waren inconsistent.

 

CONCLUSIE

De onlangs voorgestelde diagnostische criteria voor apathie zijn nuttig voor gebruik in de klinische praktijk en voor onderzoek met niet-demente patiënten met de ZvP. De acute effecten van een challenge met methylfenidaat op anhedonie en kracht in patiënten met de ZvP maken dit een interessante keuze voor verder onderzoek naar de behandeling van stemming en motivationele stoornissen in deze populatie (in tegenstelling tot pramipexol).