Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

woensdag 10 april 2013 8:30 - 10:00u

S1.1 MBCT voor recidiverende depressie, terugval en klachtenbeloop gedurende 1 jaar follow-up.

Aalderen, J.R. van, Donders, A.R.T., Speckens, A.E.M.

Locatie(s): Pieter Baan Zaal

Categorie(ën): Psychotherapie; Symposium

ACHTERGROND

Er is toenemende evidentie dat Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) effectief is in het voorkomen van een nieuwe depressie bij mensen die in het verleden drie of meer depressies hebben meegemaakt. In een recente studie hebben we aangetoond dat MBCT ook effectief is bij mensen met recidiverende depressie die op dit moment depressief zijn (Van Aalderen, et al., 2012).

DOEL

Het doel van dit onderzoek is na te gaan in hoeverre het effect van MBCT stabiel is en welke variabelen het beloop van klachten na MBCT beschrijven.

METHODEN

Er werd een gerandomiseerde trial uitgevoerd, waarbij MBCT toegevoegd aan de reguliere behandeling (N=102) werd vergeleken met de reguliere behandeling als zodanig (N=103). De studiepopulatie bestond uit patiƫnten met drie of meer eerdere depressieve episoden. Analyses werden uitgevoerd met linear mixed modeling.

RESULTATEN

Depressieve symptomen in het jaar volgend op de MBCT-training waren stabiel en vertoonden zelfs een licht dalende tendens. Ze konden voorspeld worden door het aantal eerdere depressieve episoden en depressieve klachten, rumineren en mindfulnessvaardigheden aan het eind van de training. Er bleek sprake van een beschermende werking van acceptatie en bewustzijn bij ernstiger depressieve klachten. Het relapse-percentage was 48%. Relapse was ook geassocieerd met het aantal eerdere depressieve episoden en de depressieve klachten na afloop van de interventie. Ook bij relapse bleek acceptatie bij ernstiger depressieve klachten een beschermende werking te hebben.

CONCLUSIE

Het beloop van depressieve klachten na MBCT is stabiel, het relapse-percentage vergelijkbaar met eerdere studies. Het is van belang patiƫnten met recidiverende depressie door te behandelen tot de residuele symptomen verdwenen zijn. MBCT kan hieraan bijdragen.

LITERATUURVERWIJZING

Van Aalderen, J.R., Donders, A.R.T., Giommi, F., Spinhoven, P., Barendregt, H.P., & Speckens, A.E.M. (2012). The efficacy of mindfulness-based cognitive therapy in recurrent depressed patients with and without a current depressive episode: a randomized controlled trial. Psychological Medicine, 42(5), 989-1002.