Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

woensdag 10 april 2013 15:30 - 17:00u

W19 Psychiatrische genetica made (relatively) easy. Hoe werkt het, waar staan we en waarom is het relevant?

Marle, H.J.F. van, Somers, M., Schubart, C.D., Schellekens, A.F.

Locatie(s): 0.8 Rome

Categorie(ën): Neurowetenschappen; Workshop

INHOUD

De psychiatrische genetica is een onderzoeksveld op zich geworden, en dermate complex dat het nauwelijks te overzien is (laat staan bij te houden) wanneer het niet je eigen onderzoeksexpertise is. Toch is de genetica het afgelopen centennium een belangrijke rol gaan spelen in de neurobiologische onderzoeksagenda van de psychiatrie. Wat begon met het systematisch bijhouden van clustering van psychiatrische aandoeningen in families in de tijd van Kraepelin, is uitgegroeid tot een zeer divers en complex onderzoeksveld. Evoluerend langs tweeling-, adoptie- en familiestudies en later kandidaatgenen, gaat de psychiatrische geneticaliteratuur nu over linkage-analyses, GWAS, exome sequencing en epigenetica. Maar wat houdt dit eigenlijk precies in? Leidt het ergens toe? Zijn er al relevante resultaten? En hoe verhoudt het zich tot de klinische praktijk?

De workshop wordt gegeven door vooraanstaande Nederlandse onderzoekers uit de psychiatrische genetica, en wordt voorgezeten door leden van het platform PsyLink.

 

LEERDOELEN

Na deze workshop is de bezoeker in staat een genetica-paper te lezen, te begrijpen en de inhoud ervan op waarde te schatten.

 

VORM

De workshop bestaat uit drie delen:

1) Een korte opfrissessie: hoe werkt genetica ook al weer?

2) Een wat uitgebreidere tour langs de meest gebruikte moleculair-biologische technieken en wat die hebben opgeleverd voor de psychiatrie.

3) Een afsluitende discussie (ook met het publiek) over de relevantie van de psychiatrische genetica, met als centrale vraag of het binnen 30 jaar gelukt zal zijn om de genetische determinanten van een grote psychiatrische aandoening duidelijk te hebben.