Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

donderdag 11 april 2013 8:30 - 10:00u

S21.2 GxE in ESM: variaties in genen betrokken bij het rewardsysteem beïnvloeden dagelijkse reacties op belonende situaties

Menne-Lothmann, C., Bakker, J., Kenis, G., , Wichers, M.

Locatie(s): 0.2 Berlin / 0.3 Copenhagen

Categorie(ën): Epidemiologie; Symposium

ACHTERGROND

Eerdere studies hebben laten zien dat positieve emoties zeer relevant zijn voor bescherming tegen toekomstige depressieve symptomen en voor het faciliteren van herstel uit een depressie. Een mogelijke manier om positieve emoties te ervaren is in respons op kleine dagelijkse belonende situaties. Een eerdere studie heeft aangetoond dat variatie in het COMT Val158Met-genotype impact heeft op de dynamiek tussen belonende situaties en positieve emoties.

 

DOEL

In deze studie worden meerdere genetische variaties onderzocht van verschillende genen die te maken hebben met dopamine- en opiode-regelsystemen. Bovendien wordt getracht de effecten te repliceren in een tweede sample met gezonde individuen en in een sample van individuen met depressieve klachten.

 

METHODEN

ESM werd uitgevoerd in deelnemers van verschillende studies (totale n van deelnemers >800). Van deze deelnemers werd informatie verkregen over relevante genotypes in de volgende genen: COMT, DRD2, DRD4, OPRM1 en SCL6A. GxE-effecten werden onderzocht voor verschillende belonende situaties zoals leuke gebeurtenissen, gedachten, sociale contexten, en activiteiten. Onderzocht werd of GxE-interacties repliceerden in de verschillende samples.

 

RESULTATEN

Na toepassing van een Bonferroni-correctie blijken verschillende SNP’s binnen elk gen geassocieerd met de mate waarin positieve emoties worden ervaren in de betreffende belonende context. Deze GxE-effecten generaliseren bij de meeste SNP’s over de verschillende contexten; dit betekent dat de betreffende SNP impact heeft op de mate waarin positieve emoties worden ervaren, zowel in de context van gebeurtenissen en gedachten als bij activiteiten en in een sociale context. De mate waarin deze effecten repliceren naar andere samples wordt ook besproken.

 

CONCLUSIE

Emotionele weerbaarheid in de zin van hedonische capaciteit wordt beïnvloed door genen die te maken hebben met het rewardsysteem. Dit onderzoek geeft inzicht in hoe genen zouden kunnen bijdragen aan weerbaarheid tegen psychopathologie via deze invloed op de subtiele dagelijkse dynamiek tussen context en ervaring.