Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

donderdag 11 april 2013 13:00 - 13:30u

P44 'Geen psychiatrische patiënten meer in de politiecel!' 10 jaar ervaring met de Spoedeisende Psychiatrie Onderzoeksruimte (SPOR) in Amsterdam

Zoeteman, J.B.

Locatie(s): Expo Foyer

Categorie(ën): Postersessie

ACHTERGROND

In Nederland is het gebruikelijk dat psychiatrische patiënten die worden aangehouden door politie, vanwege overlast, gevaar of verwaarlozing, worden vastgehouden in een politiecel. In de politiecel moeten patiënten soms lang wachten op beoordeling door een crisisdienst of op plaatsing in het psychiatrisch ziekenhuis. In Amsterdam leidde dit rond de eeuwwisseling tot forse confrontaties tussen gemeente, politie en ggz. Onder politieke druk werden in 2003 een stedelijke crisisdienst Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam (SPA) en een screeningsruimte voor psychiatrische patiënten (SPOR) opgericht. De SPOR bestaat uit 1 meldkamer, 4 beveiligde kamers en 2 spreekkamers. De SPOR wordt beheerd door een portier/cliëntbegeleider en een psychiatrisch verpleegkundige. In de SPOR kunnen maximaal 4 patiënten tegelijk worden opgevangen. Beoordelingen worden gedaan door een team van SPV’s, arts-assistenten en een psychiater.

 

DOEL

Kunnen geagiteerde en soms agressieve psychiatrische patiënten worden opgevangen in een screeningsruimte zonder assistentie van politie? Hoe wordt een dergelijke screeningsruimte door de patiënten gewaardeerd?

 

METHODEN

Sinds 2003 zijn op gestandaardiseerde wijze gegevens verzameld over alle verwijzingen en consulten. In 2012 werden 59 cliënten, die waren opgenomen door de SPA, enkele dagen na opname door ervaringsdeskundigen geïnterviewd over hun ervaringen. Een zelfontwikkeld semi-gestructureerd interview werd gebruikt.

 

RESULTATEN

Bijna tien jaar na de start zijn meer dan 13.000 patiënten naar de SPOR gebracht. De behoefte aan politieassistentie tijdens de consulten daalde in de loop der jaren van 14% naar 1%. Patiënten waardeerden de kwaliteit van de ruimte met bijna een voldoende (5,7 op schaal 1 tot 10). De waardering voor de cliëntbegeleider was goed (7,7).

 

CONCLUSIE

Door psychiatrische patiënten die aangehouden worden door politie naar één psychiatrische screeningsruimte te brengen, is het mogelijk om de behoefte aan politieassistentie te verminderen. De SPOR wordt door patiënten redelijk hoog gewaardeerd, rekening houdend met het dwingende karakter van de SPOR.