Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

donderdag 11 april 2013 15:30 - 17:00u

S34.4 Regionale MBT-teams geassocieerd met aanzienlijk minder opnames bij patiënten met een borderline-persoonlijkheidsstoornis

Keet, I.P.M., Evenhuis, S., Wit, J.P. de, Engelsbel, F., Nugter, M.A.

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën): Bijscholing; Epidemiologie; Psychotherapie

ACHTERGROND

Patiënten met een ernstige borderline-persoonlijkheidsstoornis hebben frequent zorgvragen op meerdere levensgebieden. Het reguliere psychotherapeutische behandelkader beantwoordt deze vragen niet, terwijl de werkwijze van FACT-wijkteams niet altijd het juiste behandelkader biedt. Beide leiden tot onderbehandeling.

In de regio van GGZ Noord-Holland-Noord zijn we voor deze groep in 2012 gestart met regionale mobiele behandelteams gebaseerd op Mentalisation Based Treatment (MBT). MBT is een behandeling waarin leren mentaliseren centraal staat. Een regionaal MBT-team biedt een intensieve ambulante behandeling gecombineerd met outreachende ondersteuning die geïntensiveerd kan worden bij crisis. Zo kan een klinische opname veelal worden voorkomen, of worden beperkt tot een time-out.

In deze eerste analyse onderzoeken wij het effect op klinische opnames.

 

DOEL

Nagaan wat het effect is van de invoering van MBT op het aantal opnames en de opnameduur bij patiënten met een ernstige borderline-persoonlijkheidsstoornis.

 

METHODE

De onderzoekspopulatie bestaat uit 100 patiënten die worden behandeld in een MBT-team. Opnamegegevens gedurende 7 maanden voor de start van MBT worden vergeleken met dezelfde periode een jaar later, ná de introductie van MBT (januari tot augustus 2011 versus dezelfde maanden in 2012).

 

RESULTATEN

Het aantal opnames bij de MBT-patiënten reduceerde van 32 voor de start van MBT naar 6 een jaar later. Het aantal opnamedagen ging omlaag van 1036 naar 52 en de gemiddelde opnameduur (aantal dagen per opname) ging omlaag van 32 dagen naar 9 (de mediaan van 32 naar 8).

 

CONCLUSIE

De introductie van MBT gaat samen met een aanzienlijke afname van het aantal opnames én van de opnameduur. Deze afname kan mede worden verklaard door een organisatiebrede ambulantisering bij GGZ Noord-Holland-Noord, onder de naam ‘beter worden doe je thuis’. Het verschil is echter zo groot dat het aannemelijk is dat MBT hierin een causale rol speelt.