Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

donderdag 11 april 2013 15:30 - 17:00u

S35.4 Actuele e-health-toepassingen in de behandeling van mensen met een persoonlijkheidsstoornis : de elektronische context

Kraaijeveld, F.

Locatie(s): Pieter Baan Zaal

Categorie(ën): Psychotherapie; Symposium

ACHTERGROND

Van onlinepreventie en -behandeling van psychische problemen wordt in de eerste lijn inmiddels frequent en met succes gebruik gemaakt. Ook in de tweedelijnszorg voor persoonlijkheidsstoornissen (PS) wordt nu internettechnologie ingezet om werkprocessen te innoveren en de werkrelatie met de cliënt te optimaliseren om effectiviteit en efficiency te verbeteren. Het Kenniscentrum PS biedt een platform aan cliënten en professionals om actief bij te dragen aan ontwerp, ontwikkeling, implementatie en onderzoek naar blended care-behandeltrajecten voor PS.

 

DOEL

Geïntegreerde, op de MDR-PS gebaseerde zorgverbeteringen in de behandeling van PS, waarbij e-health-interventies worden ingezet om de werkrelatie te optimaliseren en de context van de cliënt actief te betrekken; en om de cliënt transparante, goed afgebakende zorg aan te bieden. Zijn eigen keuzes, acties, leerproces en bevindingen spelen hierbij een centrale rol en hij wordt op basis van de nieuwste inzichten ondersteund.

 

METHODE

In e-health-pilots bij vier ggz-instellingen zijn blended care-behandeltrajecten ontwikkeld en geïmplementeerd, op basis van samenwerking tussen professionals en cliënten. Ervaringen met de blended care-werkwijze, en met concreet omschreven e-health-interventies worden geïnventariseerd. Online-activiteiten van cliënt en behandelaar worden gemonitord en geanalyseerd, en effecten van de omschreven e-health-interventies gemeten. De SMART-doelstellingen van de innovaties worden geëvalueerd. Onderzoeksactiviteiten vinden plaats in samenwerking met de betrokken instellingen, het Kenniscentrum PS en de Universiteit Twente.

 

RESULTATEN

Bevindingen van een viertal e-health-pilots op het gebied van PS worden samengevat, zowel in verhaalvorm (best practices) als met behulp van onderzoeksdata. Omschreven e-health-interventies worden geëvalueerd.

 

CONCLUSIE

Uit de resultaten blijkt dat e-health-interventie rijp is voor toepassing in programma's voor de behandeling van mensen met een persoonlijkheidsstoornis. Vooralsnog zal de plaats bescheiden en nevengeschikt aan psychotherapie zijn.