Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

donderdag 11 april 2013 15:30 - 17:00u

S36.2 Geweld tegen mensen met een ernstige psychiatrische aandoening, een multiple case study

Mulder, C.L., Siesling, M., Habraken, J., Weeghel, J. van, Bongers, I.

Locatie(s): 0.2 Berlin / 0.3 Copenhagen

Categorie(ën): Epidemiologie; Symposium

ACHTERGROND

Uit internationaal onderzoek blijkt dat personen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) een verhoogd risico lopen om het slachtoffer te worden van een geweldsincident. Er is echter weinig bekend over de context, toedracht en omstandigheden van deze incidenten en over de gevolgen van victimisatie.

 

DOEL

Een gedetailleerd, diepgaand inzicht verkrijgen in de aard, de context, de achtergronden, de (directe) oorzaken en de maatschappelijke context van het slachtofferschap van personen met EPA in Nederland.

 

METHODE

Er zijn semigestructureerde interviews afgenomen met 23 personen met EPA die het slachtoffer zijn geworden van een geweldsincident en met 46 significant others. Dataverzameling en -analyse werden simultaan uitgevoerd. In een iteratief analyseproces is gezocht naar theoretische kernconcepten.

 

RESULTATEN

De resultaten zijn ingedeeld in twee analytische categorieën:

1) manifestaties van fysiek en psychologisch geweld en

2) processen van geweld.

Bij beide categorieën speelt de perceptie van het slachtoffer een bepalende rol. Bij behandelaars lijkt sprake te zijn van een zekere mate van handelingsverlegenheid als het gaat om (de risico's op) victimisatie.

 

CONCLUSIE

Uit de data-analyse volgen twee theoretische kernconcepten. De eerste is dat victimisatie van personen met EPA volgens een grillig patroon verloopt. Veel factoren en omstandigheden spelen een rol, waarbij de houding en de perceptie van het slachtoffer en van significant others cruciaal zijn. De tweede is dat victimisatie van personen met EPA onderdeel is van een leven dat op zichzelf reeds problematisch is: getekend door moeilijkheden op het terrein van gezondheid, werk, relaties en sociale interactie. De bevindingen wijzen op de noodzaak om interventies te ontwikkelen die enerzijds de sociale weerbaarheid van mensen met EPA bevorderen, en anderzijds het bewustzijn bij behandelaars vergroten.