Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

donderdag 11 april 2013 15:30 - 17:00u

S36.4 Geweldincidenten tegen mensen in behandeling voor psychosen: inzichten in prevalentie, contextgegevens en de bekendheid bij behandelaars op basis van gegevens verkregen via routinematige monitoring

Busschbach, J.T. van

Locatie(s): 0.2 Berlin / 0.3 Copenhagen

Categorie(ën): Epidemiologie; Symposium

ACHTERGROND

Landelijk onderzoek wijst uit dat patiënten met ernstige psychiatrische problematiek een groter risico lopen slachtoffer te worden van geweldsincidenten. Onduidelijk is in hoeverre er bij deze onderzoeken sprake is van vertekening door selectie van meer of minder kwetsbare groepen. Vanuit de drie noordelijke provincies is er daarom voor gekozen om te kijken of met behulp van ROM (Routinematige Outcome Monitoring) tot vergelijkbare resultaten wordt gekomen.

 

DOEL

Doel van de studie is vaststellen wat de prevalentie is van geweldsincidenten waarbij patiënten slachtoffer zijn die een psychotische stoornis hebben en die zorg krijgen vanuit de ggz. Tevens wordt nagegaan of dit instrument, toegevoegd aan de ROM, bruikbaar is in de klinische praktijk.

 

METHODE

Aan de jaarlijkse ROM, die in het kader van PHAMOUS (Pharmacotherapy therapy and outcome monitoring) bij alle patiënten met psychotische problematiek in de drie noordelijke regio's wordt afgenomen, is een kleine set vragen toegevoegd. Als een extra bron van informatie is dezelfde set vragen ook aan behandelaars voorgelegd.

 

RESULTATEN

Uit de screening van meer dan 600 patiënten met psychotische problematiek blijkt dat er duidelijk sprake is van een verhoogd risico maar dat de prevalentie binnen deze groep lager is dan in een heterogene patiëntengroep. Patiënten in ambulante zorg melden meer incidenten dan opgenomen patiënten. In slechts een derde van de gevallen waren behandelaars op de hoogte van de gerapporteerde ernstige incidenten.

 

CONCLUSIE

Uit de studie blijkt dat via de ROM inzicht kan worden verkregen over zowel het vóórkomen van geweldsincidenten in het algemeen, als de mogelijke risico's die individuele patiënten lopen.