Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

donderdag 11 april 2013 15:30 - 17:00u

S37.3 Psychofarmaca en mondiale gen-omgevingsinteracties

Braakman, M.

Locatie(s): 0.4 Brussels / 0.5 Paris

Categorie(ën): Epidemiologie; Symposium

ACHTERGROND

Vanuit mondiaal perspectief gezien lijken er grote verschillen te zijn in hoe patiënten reageren op psychofarmaca, zowel qua werking alsook qua bijwerkingen. Genen, de omgeving en ook gen-omgevingsinteracties lijken een belangrijke rol te spelen. De toenemende mondialisering leidt ertoe dat er in Nederland steeds meer patiënten behandeld worden die van origine niet uit Nederland afkomstig zijn. Dit leidt ertoe dat de psychiater, die mensen van diverse etnische komaf behandelt, rekening moet houden met kennis die momenteel beschikbaar is over etnische verschillen in effectiviteit en bijwerkingen.

 

DOEL

In deze studie wordt alle beschikbare kennis omtrent etnische verschillen in effectiviteit en bijwerkingen van psychofarmaca verzameld die van belang is voor de praktiserende psychiater in Nederland.*

 

METHODEN

Meta-analyse van alle gepubliceerde farmacologische studies over interetnische verschillen in effectiviteit en bijwerkingen van psychofarmaca. Uitvoerige search in MEDLINE en EMBASE van 1960 tot 2013 met een breed scala aan zoektermen, aangevuld met een secundaire inclusie van studies uit de referenties van de gevonden publicaties.

 

RESULTATEN

Met name op het vlak van het metabolisme van psychofarmaca blijken er soms grote interetnische genetische verschillen te zijn. Dit berust voor een groot deel op aanzienlijke interetnische verschillen in genetische polymorfismen van het cytochroom P450-systeem. Diverse antidepressiva en stemmingsstabilisatoren worden bij veel etnische groepen vertraagd gemetaboliseerd. Dit leidt tot meer bijwerkingen en lagere adherence indien men de dosering niet aanpast. Hetzelfde geldt ook voor antipsychotica, waarbij soms echter juist hogere doseringen nodig zijn om een gelijk effect te bereiken als gevolg van supersnel metabolisme via CYP450 2D6. Ook zijn er diverse HLA-genotyperingen bekend die bij bepaalde etnische groepen vaak voorkomen en tot (soms dodelijke) bijwerkingen aanleiding kan geven (carbamazepine, clozapine).

 

CONCLUSIE

Etnische komaf is een belangrijke voorspeller van een afwijkende reactie op psychofarmaca. Genotypering van de belangrijkste CYP450-polymorfismen kan uitkomst bieden.