Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

donderdag 11 april 2013 15:30 - 17:00u

S37.4 Wat werkt waar? Een systematische review van kinder- en jeugdpsychiatrische interventies in low and middle income countries (LAMIC)

Klasen, T. H., Crombag, A.C.

Locatie(s): 0.4 Brussels / 0.5 Paris

Categorie(ën): Epidemiologie; Symposium

ACHTERGROND

Kinder- en jeugdpsychiatrische stoornissen zijn frequent en ernstig op de hele wereld en kunnen leiden tot serieus disfunctioneren in de volwassenheid. In high income countries (HIC, Wereldbank) zijn in de laatste jaren effectieve interventies voor deze doelgroep ontwikkeld, maar het is onduidelijk in hoeverre de opgedane kennis ook naar de context van LAMIC omgezet kan worden.

 

DOEL

De meestbelovende interventies voor LAMIC identificeren binnen kinder- en jeugd-ggz.

 

 

 

METHODE

Systematische review van alle randomized controlled trials (RCT) van kinder- en jeugdpsychiatrische interventies van 1965 tot 2011 uitgevoerd in LAMIC. Door meer dan 9000 onderzoeken te screenen konden uiteindelijk 54 RCT’s of quasi-RCT’s speciaal gericht op kinder- en jeugd-ggz-problematiek geïdentificeerd worden.

 

RESULTATEN

Een uitdaging voor onderzoekers was met weinig resources interventies zo te vereenvoudigen en operationaliseren dat ze door minimaal getrainde (vaak leek-) behandelaren uitgevoerd konden worden, waarbij tegelijk de kwaliteit gewaarborgd bleef. In veel gevallen dienden effectieve behandelprincipes uit HIC als basis voor behandelprogramma's. Er waren verschillen in hoeverre onderzoekers interventies aanpasten aan lokale culturele en sociale omstandigheden. Een aantal interventies – zoals oudertraining voor disruptieve stoornissen, aangepaste CGT, IPT, NET-programma's voor getraumatiseerde jongeren en schoolinterventies voor emotionele problemen – toonden zeer veelbelovende resultaten. Dit was ook het geval voor kinderen, die nog steeds in onzekere omstandigheden verbleven (bijvoorbeeld vluchtelingenkampen) of zeer zwaar getraumatiseerd waren (bijvoorbeeld voormalige kindsoldaten).

 

CONCLUSIES

Omdat er in zeer verschillende omgevingen, met multiple problematieken en methodes werd gewerkt, zijn algemene conclusies met terughoudendheid te trekken. Toch blijken enkele basisbehandelprincipes ook in de context van LAMIC te werken. Door zorgvuldig, vaak kwalitatief vooronderzoek konden programma's aangepast worden aan de lokale context, aan ziektebesef en economische situaties. Zo konden betaalbare en haalbare interventies ontwikkeld worden, die het leven van psychisch betrokken kinderen en hun gezinnen significant verbeteren.