A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to get property of non-object

Filename: views/programma_sessie_v3.php

Line Number: 117

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to get property of non-object

Filename: views/programma_sessie_v3.php

Line Number: 132

Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

donderdag 11 april 2013 17:30 - 19:00u

S43.5 Fysiologische activiteit tijdens het kijken naar ogen bij jongeren met een autismespectrumstoornis

Louwerse, S.C., Geest, J.N. van der, Tulen, J.H.M., Verhulst, F.C., Greaves-Lord, K.

Locatie(s): Johannes Ramaer Zaal

Categorie(ën): Bijscholing; Diagnostiek; Neurowetenschappen; Psychotherapie; Symposium

ACHTERGROND

Bij psychiatrische ziektebeelden is er vaak geen een-op-eenrelatie aan te wijzen tussen omgeving of genetica en afwijkend gedrag. Omdat de stap van gedrag naar genetica vaak groot is, wordt onderzoek gedaan naar endofenotypes die mogelijke onderliggende verklaringen kunnen vormen voor afwijkend gedrag.

 

DOEL

Tijdens de huidige presentatie zal worden ingegaan op een onderliggend mechanisme van een specifiek kenmerk van autismespectrumstoornissen (ASS): afwijkend oogcontact. In deze studie werd het kijkgedrag van de jongeren gemeten terwijl zij naar de oogregio van een ander persoon keken. Tegelijkertijd werd in kaart gebracht hoe jongeren hier fysiologisch op reageerden.

 

METHODE

Deelnemers waren 31 jongens met ASS en 34 controlejongens. De jongeren keken naar 18 plaatjes in drie condities: directe blik, afzijdige blik en ogen dicht.

 

RESULTATEN

Zowel de jongeren met ASS als de controlejongeren keken langer naar de ogen in de condities met de directe en de afzijdige blik dan naar de conditie met de ogen dicht. Het verschil in kijktijd naar de oogregio in de directe-blikconditie ten opzichte van de ogen-dichtconditie was echter significant groter voor de controlejongeren dan voor de ASS-jongeren. Wat betreft de fysiologische activiteit tijdens de verschillende condities, werden geen verschillen (hartslag en huidgeleiding) gevonden.

 

CONCLUSIE

De voorlopige resultaten laten overeenkomsten, maar ook enkele verschillen zien in het kijkgedrag van jongeren met ASS ten opzichte van controlejongeren. Er werden geen verschillen gevonden in fysiologische activiteit tussen jongeren met ASS en controlejongeren wanneer zij keken naar plaatjes van gezichten.