Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

donderdag 11 april 2013 17:30 - 19:00u

S43.6 Effectonderzoek van de Partnercursus Autisme

Blijd-Hoogewys, E.M.A., Talboom, A.

Locatie(s): Johannes Ramaer Zaal

Categorie(ën): Bijscholing; Diagnostiek; Neurowetenschappen; Psychotherapie; Symposium

ACHTERGROND

De drie autismecriteriumkenmerken beperkingen in sociale interactie en communicatie, en stereotiep gedrag en belangstelling zorgen niet alleen voor problemen bij volwassenen met autismespectrumstoornissen (ASS), maar ook binnen hun eventuele partnerrelaties. De Partnercursus Autisme biedt een programma voor deze partners, ongeacht of er een officiële ASS-diagnose is gesteld bij de man. Er blijkt immers een aanzienlijk aantal mannen zonder diagnose te zijn, onder andere omdat ze geen diagnostisch traject wensen in te gaan.

Het doel van de cursus is vierledig: het krijgen van uitleg over autisme, inzicht in de gevolgen van autisme op de partnerrelatie, handvatten ter verbetering van de omgang en communicatie met de man, en ‘empowerment’.

De Partnercursus Autisme bestaat uit tien bijeenkomsten met vaste thema’s, begeleid door twee hulpverleners. Er nemen acht tot tien vrouwen deel aan de cursus.

 

DOEL

Onderzoeken of de Partnercursus Autisme effectief is.

 

METHODEN

De cursus werd bij 17 MEE-locaties gegeven; 88 vrouwen (M=49jr oud, M=23jr relatie, M=2.4 kinderen) namen deel aan het onderzoek. Voorafgaand aan de cursus werd een individueel semigestructureerd interview afgenomen bij de vrouw, om zowel de ernst van de ASS als haar deelname aan de cursus in te schatten.

Er waren een voormeting, nameting en follow-up-meting met vragenlijsten: AQ (autisme), visueel analoge schalen (relatieproblematiek), UCL (coping), SCL-90 (psychopathologie) en Rosenbergschaal (zelfwaardering).

 

RESULTATEN

Van de mannen had 38% een ASS-diagnose bij aanvang, 87% scoorde boven de cut-off van de AQ, indicatief voor autistische stoornis/ stoornis van Asperger. (NB: de schaal is niet ontwikkeld voor volwassenen met PDD-NOS.)

De vrouwen (N=81) rapporteerden na de cursus statistisch significante verbeteringen ten aanzien van algemeen welbevinden, omgang met hun man, reactiestijl bij problemen, zelfwaardering, psychiatrische klachten in het algemeen en specifiek ten aanzien van depressie, angst, somatische klachten, insufficiëntie en wantrouwen. Bij follow-up blijft de zelfwaardering verbeterd.

 

CONCLUSIE

De Partnercursus Autisme is effectief.