Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

donderdag 11 april 2013 17:30 - 19:00u

S44.4 Het effect van het gebruik van homevideo-materiaal binnen de behandeling van obsessieve compulsieve stoornissen

Mortier, J.A.M. du

Locatie(s): 0.4 Brussels / 0.5 Paris

Categorie(ën): Epidemiologie; Neurowetenschappen; Psychotherapie; Symposium

ACHTERGROND

Patiënten met een van obsessieve compulsieve stoornis (OCS) hebben vaak een verminderd ziektebesef en ziekte-inzicht. Binnen Marina de Wolf (een behandel- en onderzoekscentrum voor behandeling van angststoornissen) maakt men al lange tijd video’s van het OCS-gedrag en bekijkt de patiënt de video’s samen met zijn of haar behandelaar. Behandelaren hebben het idee dat dit samen kijken naar de video’s een positief effect op de behandeling van OCS heeft.

 

METHODE

Met kwalitatief onderzoek [1] onderzoeken we wat de effecten van deze interventie zijn. We doen dit bij twintig patiënten door een gestructureerd interview na afloop van het kijken naar de video. Vervolgens vindt er na vier tot acht weken een tweede interview plaats. Hierbij wordt stilgestaan bij de invloed van het kijken naar de video op de behandeling en klachten van de patiënt.

 

RESULTATEN

Vrijwel alle patiënten geven aan dat het kijken naar hun eigen dwanggedrag hun helpt afstand te nemen van het gedrag, en ze geven aan het gedrag te zien zoals anderen het zien. Frequent worden uitspraken gedaan zoals “ik wist wel dat… maar nu zie ik het”. Dit zien wordt door patiënten als cruciaal anders beschouwd dan praten over het dwanggedrag. Patiënten benoemen dat het kijken naar hun eigen dwanggedrag hun therapiemotivatie verhoogt. Ze denken er nog vaak aan terug hoe hun gedrag op de video eruitzag en beschrijven dat als helpend om hun dwanggedrag te beperken.

 

CONCLUSIE

Het gebruik van videomateriaal kan aangrijpingspunten geven binnen de behandeling van OCS. Deze lezing wordt geïllustreerd met patiëntenvideo’s.

 

LITERATUUR

1 Glaser, B.G. and A.L. Strauss, The purpose and credibility of qualitative research. Nurs Res, 1966. 15(1): p. 56-61.