Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

vrijdag 12 april 2013 8:30 - 10:00u

S47.2 Eerste resultaten van de psychiatrische screening van jonge gewelddadige veelplegers in Amsterdam

Grimbergen, C.J.M., Tuinebreijer, W.C.

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën): Bijscholing; Epidemiologie; Symposium

ACHTERGROND

In Amsterdam is in 2011 de Top 600-aanpak van start gegaan. Deze aanpak is gericht op een groep jongvolwassen veelplegers die samen verantwoordelijk zijn voor bijna 3.000 ’High Impact Crimes’ per jaar. Het doel van dit project is het verminderen van recidieven door straf-zorgcombinaties voor de zeshonderd meest veelplegende jongeren. De GGD heeft in samenwerking met de ggz-partijen de taak de jongeren psychiatrisch te screenen, indien mogelijk te behandelen en de zorgbehoefte van deze groep te analyseren.

 

DOEL

Toelichting bij de werkwijze van de GGD binnen de Top 600, het gebruikte screeningsinstrument en de eerste resultaten van de screening.

 

METHODEN

Er wordt gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkelde semigestructureerde vragenlijst die wordt afgenomen door sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen, psychologen of psychiaters. De gegevens worden gecombineerd met psychiatrisch onderzoek uit de (recente) voorgeschiedenis van de cliënten.

 

RESULTATEN

Tot en met juni 2012 werden 197 cliënten gescreend. In totaal werkte 70% van de mensen mee aan de screening en had daarvan 70% één of meerdere hulpvragen. Bij 73.1% kon ten minste één psychiatrische diagnose worden gesteld. De drie meest voorkomende diagnose(groepen) zijn: afhankelijkheid en/of misbruik van middelen (40.9%); persoonlijkheidsproblematiek, veelal cluster-B (25.8%); en verstandelijke beperkingen (20.4%). Deze cijfers zullen vermoedelijk nog stijgen omdat er nadere diagnostiek plaatsvindt bij cliënten waar een verdenking op deze stoornissen bestaat. In de restgroep is het hele spectrum van psychiatrische aandoeningen vertegenwoordigd. Ongeveer 65% van de gescreende personen had ernstige problemen op het gebied van inkomen, dagbesteding en/of huisvesting.

 

CONCLUSIE

Bij een belangrijk deel van de Top 600-groep is sprake van sociale en/of psychiatrische problemen. Middelengebruik, persoonlijkheidsproblematiek en verstandelijke beperkingen komen het vaakst voor. Bij een groot deel van de Top 600 is er sprake van ernstige problemen op het gebied van huisvesting en dagbesteding. Deze bevindingen sluiten aan bij wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van populaties in detentie.

 

LITERATUURVERWIJZINGEN

Brunette MF, Mueser KT, Drake RE: A review of research on residential programs for people with severe mental illness and co-occurring substance use disorders. Drug Alcohol Rev 23:471-481, 2004.

 

Bulten E, Nijman H, van der Staak C: Psychiatric disorders and personality characteristics of prisoners at regular prison wards. Int J Law Psychiatry 32:115-119, 2009.

 

Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. De zorg aan gedetineerden met een ernstige psychische stoornis of verslaving. 2007. Den Haag, RSJ.