Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

vrijdag 12 april 2013 10:30 - 12:00u

S58.2 Negatieve symptomen bij mensen in de prodromale fase van psychose: een dagboekstudie

Lataster, T., Drees, J., Wagner, M., Oorschot, M., Myin-Germeys, I.

Locatie(s): 0.9 Athens

Categorie(ën): Diagnostiek; Epidemiologie; Farmacotherapie; Neurowetenschappen; Symposium

ACHTERGROND

Verschillende onderzoeken laten zien dat negatieve symptomen – zoals anhedonie, sociale terugtrekking of vervlakt affect – een belangrijke rol spelen in de prodromale fase van schizofrenie. Op basis van de aanwezigheid van negatieve symptomen lijkt het zelfs mogelijk om te kunnen voorspellen wie wel en niet de transitie naar een psychotische stoornis zal maken.

 

DOEL

Doel van deze studie was om bij mensen in de prodromale fase negatieve symptomen in het dagelijks leven in kaart te brengen met behulp van de Experience Sampling Methode (een gestructureerde dagboektechniek).

 

METHODE

25 prodromale patiënten en 27 gezonde controlepersonen werden onderzocht met de ESM. Door deze methode kunnen mensen een uitgebreide evaluatie geven van de context waarin ze zich bevinden.

 

RESULTATEN

Prodromale patiënten lieten grotere sociale terugtrekking zien dan gezonde controlepersonen (B=0.97, 95%CI: 0.48; 1.46, P=0.000). Prodromale patiënten waren vaker alleen (57% van de tijd) dan controlepersonen (33% van de tijd), hadden minder positieve emoties (B=-1.55, 95%CI: -1.99; -1.11, P=0.000) en meer negatieve emoties (B=0.82, 95%CI: 0.42; 1.22, P=0.000). De prodromale patiënten rapporteerden minder plezierige gebeurtenissen dan gezonde controlepersonen (B=-0.33, 95%CI: -0.60; -0.05, P=0.019). Er werd in deze groep geen bewijs gevonden voor anhedonie.

 

DISCUSSIE

De resultaten laten zien dat negatieve symptomen zoals sociale isolatie en terugtrekking voorkomen in de prodromale fase van de psychotische stoornis. Er werd in deze studie echter geen bewijs gevonden voor anhedonie in deze vroege fase van de ziekte. Dit komt overeen met recente studies die laten zien dat het anticiperen op plezier (“wanting”) en het niet consumeren van plezier (“liking”) is aangedaan bij mensen met schizofrenie.