Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

vrijdag 12 april 2013 10:30 - 12:00u

D25 Vijf jaar reductie van dwang en drang: veldpartijen in discussie

Noorthoorn, E.O., Voskes, Y., Harmsen, H., Leenders, M., Zanden, M.C.G. van der, Widdershoven, G.A.M.

Locatie(s): 0.8 Rome

Categorie(ën): Bijscholing; Discussiegroep

Het ministerie van VWS en de Nederlandse zorgautoriteit stimuleren instellingen in de ggz sinds 2006 om de kwaliteit van zorg te verbeteren als het gaat om de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen, en met name separatie. Ondanks een veelheid aan initiatieven en een grote hoeveelheid stimuleringsgelden lijken de effecten van de inspanningen beperkt, zo blijkt uit een aantal trendrapporten van eind 2011 (Noorthoorn e.a., 2011; Inspectie, 2011). Naar aanleiding van het rapport van de inspectie heeft GGZ Nederland zich ten doel gesteld eenzame opsluiting te voorkomen, terwijl de inspectie deze middels handhaving wil gaan verbieden. In hoeverre deze doelstellingen in de praktijk haalbaar zijn, is echter de vraag. In deze discussiegroep zal eerst kort worden ingegaan op:

1) de uitkomsten van vijf jaar onderzoek naar trends in vrijheidsbeperkende maatregelen;

2) de uitkomsten van onderzoek naar best practices in het kader van de reductie van dwang en drang.

Deze bevindingen worden afgezet tegen de bevindingen van de inspectie en het standpunt van de verschillende veldpartijen, zoals de inspectie, GGZ Nederland en de instellingen. In de discussiegroep is vooral aandacht voor de praktische betekenis van de uitkomsten van het onderzoek en het standpunt van de inspectie en andere veldpartijen over de mate waarin best practices ook daadwerkelijk in de praktijk worden toegepast. De verschillende veldpartijen kijken naar de wijze waarop de ingezette veranderingen in de toekomst beter over Nederland verspreid kunnen worden en verder worden geborgd. Thema’s in de discussie zijn mogelijkheden, risico’s en bedreigende factoren .

 

LEERDOELEN

Opinievorming over beleidskeuzes, effectieve interventies rond reductie van separaties, keuzes rond handhaving door de inspectie in de komende jaren.

 

REFERENTIES

E.O. Noorthoorn, W.A. Janssen, A. Hoogendoorn, A. Bousardt, Y. Voskes, A. Smit, H.L.I. Nijman, C.L. Mulder en G.A.M. Widdershoven. Vier jaar Argus. Rapportage uitkomsten vrijheidsbeperkende interventies 2010, Warnsveld, december 2011.

Terugdringen separeren stagneert, normen vereist rondom insluiting psychiatrische patiënten. Inspectie van de Gezondheidszorg. Utrecht, december 2011.