Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

vrijdag 12 april 2013 12:15 - 12:45u

P80 Mature religiosity scale. Validity of a new questionnaire

Vries-Schot, M.R. de, Pieper, J.Z.T., Uden, M.H.F. van

Locatie(s): Expo Foyer

Categorie(ën): Postersessie

ACHTERGROND

Een nieuwe vragenlijst werd ontwikkeld om invulling te geven aan de visie dat het christelijk geloof een niet te verwaarlozen krachtbron vormt en als zodanig kan bijdragen aan geestelijke gezondheid. Uitgangspunt was de term ‘mature religion’. Twee groepen deskundigen vanuit de psychologie en psychiatrie en vanuit de theologie, verzameld in een ‘Delphi panel’, bogen zich over de omschrijving en invulling van de term ‘mature religion’ vanuit de wetenschappelijke literatuur. Een nieuwe versie van de vragenlijst werd ontwikkeld door het incorporeren van hun ideeën en opnieuw voorgelegd. Als beste vertalingen werden aangegeven ‘geïntegreerd’ en ‘volwassen’ geloof. Over 23 aspecten werd consensus bereikt. Daarvan konden 21 aspecten worden gegroepeerd in drie onderscheiden factoren:

- Gerichtheid op hogere waarden vanuit innerlijke vrijheid.

- Vertrouwen op God doordringt het hele leven.

- Verantwoordelijkheid voor medemens en schepping.

 

DOEL

Valideren van de met een Delphi-panel nieuw ontwikkelde vragenlijst, de Mature Religiosity Scale, de MRS.

 

METHODE

De Mature Religiosity Scale is in een validatie-onderzoek voorgelegd aan 165 cliënten in hulpverlening (104 in de tweede lijn en 64 in de eerste lijn) in de vorm van een zelf in te vullen vragenlijst en aan 171 gemeenteleden (controlegroep) uit diverse kerken. De validiteit en de betrouwbaarheid van de MRS werden onderzocht door andere vragenlijsten te includeren, waaronder de Spiritual Well-Being Scale (SWBS), de Duke Religion Index, de Religious/Spiritual Coping (RCOPE) en de State-Trait Anxiety Inventory (STAI).

 

RESULTATEN

Statistische berekening leverde een factor op van 16 items met een goede interne consistentie, gemeten door de Cronbach’s alpha (.92). Uit correlaties met andere gevalideerde schalen en uit correlaties met kenmerken van known groups bleek deze schaal een goede validiteit te bezitten. De ‘Mature Religiosity Scale’ bestaat uit de volgende items, geordend op volgorde van de hoogste naar de laagste factor lading: Mature Religiosity Scale (MRS).

 

CONCLUSIE

De Mature Religiosity Scale, de MRS, geeft richting aan een professioneel gesprek over geloof en zingeving.

 

LITERATUURVERWIJZINGEN

Vries-Schot, M.R. de (2006). Gezonde godsdienstigheid en heilzaam geloof: verheldering van concepten vanuit de psychologie, psychiatrie en de theologie. Delft: Eburon.

 

Vries-Schot, M.R. de (2008). Geloven is gezond: zingeving en geloofsgroei in hulpverlening en pastoraat. Zoetermeer: Boekencentrum.

 

Vries-Schot, M.R. de, Uden, M.H.F. van, Heitink, G. & Pieper, J.Z.T. (2008). Healthy religiosity and salutary faith: clarification of concepts from the perspective of psychology, psychiatry and of theology. Journal of empirical theology, 21, 88-108.

 

Vries-Schot, M.R. de, Pieper, J.Z.T. & Uden, M.H.F. van, (2012). MATURE RELIGIOSITY SCALE. Validity of a New Questionnaire. European Journal of Mental Health, 7, 57-71.