Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 9:14 - 9:36

S01.3 De rol van antidepressiva bij het profiteren van een positiefaffectverhogende interventie

Bakker, J.M., Lieverse, R., Geschwind, N., Peeters, F.R.E.N.K, Os, J. van, Wichers, M.

Voorzitter(s): M. Wichers

Locatie(s): Pieter Baan

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Depressie wordt gekenmerkt door een verminderd vermogen om positieve gevoelens te ervaren. Het blijkt dat vooral veranderingen in positief affect (PA), in plaats van negatief affect (NA), belangrijk zijn in het proces van herstel van depressie.

Een kernmechanisme in de werking van antidepressiva is de vermindering van negatieve bias in emotieverwerking. Daarbij dempen ze piekeren en NA. Ze lijken echter ook een dempende werking op het beloningssysteem te hebben, waardoor potentiële toename in PA door psychotherapeutische interventie geremd zou kunnen worden.

Een andere hypothese, recent geformuleerd in JAMA [1], is dat antidepressiva en een psychologische interventie juist synergistisch kunnen zijn in hun werking.

 

DOEL

Deze studie onderzoekt in welke mate antidepressivagebruik invloed heeft op het profijt dat mensen hebben van Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT).

 

METHODEN

Mensen met depressieve klachten (n=130) werden gerandomiseerd in MBCT of een controlegroep. De mensen in de MBCT-groep volgden een 8-weekse MBCT-training. Voor en na de interventieperiode werd experience sampling (ESM) uitgevoerd om te zien hoe mensen hun dagelijks leven ervaren. Bij aanvang van de studie werd mensen gevraagd of ze antidepressiva gebruikten.

 

RESULTATEN

Gebruik van antidepressiva modereert significant de impact van MBCT op een aantal relevante uitkomsten. Deze betreffen de impact van MBCT op de manier waarop het dagelijks leven wordt ervaren, zoals de mate van stress, negatief en positief affect, maar ook de impact van MBCT op gedrag zoals sociaal gedrag, activiteit en inspanning. De precieze resultaten worden besproken alsmede de implicaties hiervan.

 

CONCLUSIE

Antidepressivagebruik lijkt de impact van een psychologische interventie op affect, ervaringen en gedrag in het dagelijks leven te veranderen. Gezien het klinisch belang van de uitkomsten hiervan is het belangrijk dat er meer onderzoek komt naar de (langetermijn)effecten van antidepressiva.

 

LITERATUURVERWIJZING

Castrn. Neuronal Network Plasticity and Recovery From Depression JAMA Psychiatry. 2013;70(9):983-989