Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 9:36 - 10:00

S01.4 Kosteneffectiviteit van zelfmonitoren van positief affect bij depressie

Wichers, M., Drukker, M.

Voorzitter(s): M. Wichers

Locatie(s): Pieter Baan

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Eerder onderzoek naar depressie heeft aangetoond dat positief affect herstel bevordert, en beschermt tegen een terugval. Daarom is het van belang interventies te ontwikkelen die erop gericht zijn mensen met depressieve klachten meer positief affect te laten ervaren. Het onderbouwen van de doelmatigheid (kosteneffectiviteit) is voorts een belangrijke stap om zorgprofessionals en beleidspartijen te motiveren dergelijke interventies te implementeren.

 

DOEL

Vanuit een maatschappelijk perspectief de kosteneffectiviteit evalueren van een nieuwe interventie gericht op het verhogen van positief affect via zelfmonitoring gecombineerd met feedback.

 

METHODEN

Economische evaluatie van een 6-weekse feedbackinterventie die is gericht op positief affectieve reacties in het dagelijks leven; de positieve affectieve reacties werden gemeten volgens de Experience Sampling Methode (ESM) (n=33). Deze interventie werd in een gerandomiseerde gecontroleerde trial vergeleken met een interventie bestaande uit ESM-metingen zonder feedback (n=36) en met een controlegroep (n=33).

 

RESULTATEN

De kosteneffectiviteits- en kostenutiliteitsanalyses suggereren dat de ESM-feedbackinterventie de meest efficiënte interventie was, in vergelijking met ESM-metingen zonder feedback en treatment as usual (controlegroep).

 

DISCUSSIE

ESM kan op een kosteneffectieve manier worden gebruikt om feedback te geven over patronen van weerbaarheid, als toevoeging op de behandeling met antidepressiva. De actieve participatie van patiënten zelf in het monitoren van hun eigen dagelijkse emoties en gedrag draagt wellicht bij aan de gevonden effectiviteit van de interventie.