Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 9:30 - 10:00

S02.3 Richtlijn Opiaatverslaving

Brink, W. van den

Voorzitter(s): A.H. Schene

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De richtlijn biedt een samenvatting van de belangrijkste beslissingen die genomen moeten worden bij de behandeling van verslaafden aan opiaten volgens de thans beschikbare wetenschappelijk kennis. De psychiater krijgt hiermee een instrument in handen om – samen met patiënten – te zoeken naar de beste oplossing van een bestaand probleem met de meeste kansen op succes. Ook de patiënt krijgt met deze richtlijn een middel in handen om – in samenspraak met de behandelaar – te komen tot de voor hem of haar meest geschikte oplossing.

Verslaafden zijn patiënten en zij hebben er net als alle andere patiënten in Nederland recht op goed geïnformeerd te worden, en op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten behandeld te worden. Deze multidisciplinaire richtlijn zorgt er ook voor dat patiënten en artsen elkaar kunnen aanspreken op wat redelijkerwijs van eenieder verwacht mag worden. Zo vormt deze multidisciplinaire richtlijn voor verslaafden aan opiaten ook een belangrijk document om inhoud te geven aan hun rechten zoals deze zijn neergelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO).

 

BELANGRIJKSTE VRAGEN EN AANBEVELINGEN

Belangrijkste vragen en aanbevelingen uit de richtlijn: op het gebied van diagnostiek en indicatiestelling, crisisinterventie bij overdosering, behandeling gericht op abstinentie, onderhoudsbehandeling en behandeling voor vermindering en schadebeperking.

 

LITERATUURVERWIJZING

Richtlijn Opiaatverslaving en bijbehorende samenvatting http://www.nvvp.net/publicaties/richtlijnen/