Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 9:36 - 10:00

S03.4 Cognitief functioneren bij een borderline-persoonlijkheidsstoornis met hallucinaties

Pardoen, W.F.H., Belt, E. van den , Wielen, Y. van der , Slotema, C.W.

Voorzitter(s): C.W. Slotema

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Auditieve verbale hallucinaties (AVH) zijn kenmerkende symptomen van schizofrenie, maar komen ook voor bij de borderline-persoonlijkheidsstoornis (BPS) en bij mensen zonder diagnose. Het is tot op heden onduidelijk of deze AVH een gemeenschappelijke pathofysiologie hebben. Schizofreniepatiënten kunnen cognitieve beperkingen hebben, maar het is onbekend of deze samenhangen met AVH of met negatieve symptomen. Mensen zonder diagnose met AVH hebben geen cognitieve stoornissen, maar het taalkundig en executief functioneren is minder goed dan bij gezonde controlepersonen zonder AVH. Uit eerder onderzoek blijkt dat patiënten met BPS in het algemeen cognitieve stoornissen hebben, met name in het executief functioneren. Wij verwachten dat patiënten met BPS en AVH meer cognitieve stoornissen laten zien dan patiënten met BPS zonder AVH. Mogelijk geeft de aard van deze stoornissen meer inzicht in de pathofysiologie van AVH.

 

DOEL

Onderzoeken of er een verschil is in cognitief functioneren tussen patiënten met BPS met en zonder AVH.

 

METHODEN

Bij patiënten met BPS met en zonder AVH werd een testbatterij afgenomen met cognitieve taken gericht op de aandacht, het werkgeheugen, het executief functioneren en de taalverwerking. Deze patiënten volgen een poliklinische behandeling bij het Programma Persoonlijkheidsproblematiek PsyQ Haaglanden.

 

RESULTATEN

Tot nu toe zijn er 58 patiënten geïncludeerd, 26 patiënten met AVH, 6,9 procent man, met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar (SD 11 jaar). Bij de 11 cognitieve taken werden geen significante verschillen gevonden tussen de twee groepen. De spreiding van de uitkomsten was beduidend groter bij de groep patiënten met BPS en AVH.

 

CONCLUSIE

Het cognitief functioneren van patiënten met BPS met en zonder AVH is vergelijkbaar. De spreiding in het functioneren was echter groter binnen de groep met AVH; mogelijk is sprake van een nog nader te definiëren subgroep van patiënten met AVH waarbij het cognitief functioneren beperkt is.

 

LITERATUURVERWIJZING

Green M.F. (2006), Cognitive impairment and functional outcome in schizophrenia and bipolar disorder, Journal of Clinical Psychiatry, Suppl 9;3-8.

Bora E., Ycel M., Pantellis C. (2010). Cognitive impairment in schizophrenia and affective psychoses: implications for DSM-V criteria and beyond, 36;36-42.

K. Daalman et al. Auditory verbal hallucinations and cognitive functioning in healthy individuals. Schizophrenia Research 132 (2011) 203-207

Patricia Hoffman Judd and Ronald M. Ruff (1993). Neuropsychological Dysfunction in Borderline Personality Disorder. Journal of Personality Disorders: Vol. 7, No. 4, pp. 275-284.