Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 8:48 - 9:06

S04.2 Effect van gatekeepertraining in het kader van suïcidepreventie. Eerste resultaten van een RCT in Amsterdam en Friesland

Steendam, M., Keijser, J. de

Voorzitter(s): A.M. van Hemert

Locatie(s): Zaal 2.1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Wie levensbedreigende hartklachten heeft, zoekt hulp bij huisarts en specialist. Dat geldt niet voor veel suïcidale mensen. Ook zij lopen het risico te overlijden aan hun kwaal, maar gaan daarvoor juist niet naar specialist of ggz. Kortom: contact maken met hen, ze motiveren om hulp te zoeken en ze naar adequate zorg toe leiden, is voor hen van levensbelang.

 

DOEL

Kunnen politieagenten, vrijwilligers, schoolmentoren, huisartsen, et cetera worden getraind om gatekeeper te zijn, dat wil zeggen: suïcidale mensen motiveren en helpen om hulp te zoeken?

 

METHODEN

In samenwerking met de VU, Trimbos-instituut, GGD Amsterdam en GGZ Friesland werd een grootschalig RCT opgezet in Amsterdam en Friesland. In 2013 werden zo meer dan 540 mensen (volgens powerberekening) getraind in hun rol en taak als gatekeepers. Pre- en posttestmetingen ten aanzien van competentie en verwijsgedrag werden online afgenomen.

 

RESULTATEN

Tijdens dit congres zullen de eerste resultaten hiervan bekendgemaakt worden, en vergeleken worden met internationaal onderzoek op dit terrein. De resultaten zijn binnen, maar in verband met de analyses die nu nog worden verricht, presenteren we de volledige resultaten pas op het congres. Recent is er in de media gemeld dat het aantal suïcides in de Amsterdamse regio is verminderd en er is hierbij gesuggereerd dat het project hierin een rol speelt. Deze cijfers zullen we toelichten.

 

CONCLUSIE

De gatekeepertraining is een veelbelovend project waarbij veel mensen getraind zijn die te maken hebben met suïcidale mensen en die deze vervolgens kunnen toeleiden naar zorg. Tijdens de presentatie bespreken we ook de media-aandacht en de methodologische kant rondom het project en de associatie met de daling van het suïcidecijfer in de Amsterdamse regio.