Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 9:24 - 9:42

S04.4 Professionals in de SEH. Mogelijkheden van preventie van suïcide na een suïcidepoging

Verwey, B.

Voorzitter(s): A.M. van Hemert

Locatie(s): Zaal 2.1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Meer kennis over de kans op suïcide na een poging kan de professional helpen bij de preventie van suïcide. Op de spoedeisende hulp van een algemeen ziekenhuis worden vaak mensen na een suïcidepoging gezien.

Er is weinig bekend over de manier waarop professionals de kennis in de multidisciplinaire richtlijn Diagnostiek en behandeling van suïciaal gedrag (DBSG) in praktijk kunnen brengen ten gunste van de patiënt. De diagnostiek na een suïcidepoging is vaak beperkt door de toestand van de patiënt en de omgeving waar deze zich bevindt. Bovendien verhinderen cognitieve functiestoornissen, waaronder amnesie, een adequate anamnese en onderzoek. Aansluitende zorg na een poging wordt belemmerd door factoren samenhangend met de psychiatrische stoornis, psychosociale problematiek en de fragmentatie van de gezondheidszorg. Het resultaat is dat professionals in het ongewisse blijven over hoe het met de patiënt zal gaan na een suïcidepoging.

 

METHODEN

Besproken worden de mogelijkheden voor professionals om diagnostiek en behandeling na een suïcidepoging te optimaliseren, evenals de wetenschappelijke evidentie van het te verwachten effect. Uitgangspunt daarbij zijn de basisprincipes van de zorg aan patiënten met suïcidaal gedrag, zoals contact leggen, zorgen voor veiligheid, betrekken van naasten en zorgen voor continuïteit.

 

LEERDOELEN

Kennis over voorspellende factoren van een suïcide.

Kennis over cognitieve stoornissen, met name amnesie, na een suïcidepoging. 

Kennis over mogelijkheden van herbeoordeling en aansluitende zorg na een suïcidepoging, in aansluiting op de richtlijn.

 

LITERATUURVERWIJZING

Verwey B, Bozdag MA, Waarde JA van, Rooij IALM van, Beurs E de, Zitman FG. Reassessment of suicide attempters, shortly after discharge from the hospital. Crisis, 2010; 31, 303-310.

Hemert AM van, Kerkhof, AJFM, Keijser J de, Verwey B. Multidisciplinaire richtlijn voor diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag. Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). De Tijdstroom, Utrecht, 2012.