Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 9:42 - 10:00

S04.5 Het implementeren van de nieuwe multidisciplinaire richtlijn Diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag via een train-de-trainerprogramma met ondersteunende e-learningmodules: resultaten van de PITSTOP-suïcide-studie

Beurs, D.P. de, Groot, M. de, Keijser, J., Mokkenstorm, J.K., Kerkhof, A.J.F.M.

Voorzitter(s): A.M. van Hemert

Locatie(s): Zaal 2.1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Begin 2012 is de multidisciplinaire richtlijn Diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag verschenen. PITSTOP-suïcide is een train-de-trainerprogramma dat sleutelfiguren in de ggz opleidt om collega’s te trainen in de toepassing van de nieuwe richtlijn. De training bestaat uit een 1-daagse interactieve groepstraining en een e-learningmodule. Effecten zijn gemeten op het niveau van de professional en de patiënt.

 

DOEL

Training en motiveren van hulpverleners aan de hand van de richtlijn.

 

METHODEN

Cluster- gerandomiseerde multicentre-studie. Afdelingen psychiatrie zijn geclusterd op eerste diagnose en behandelduur van patiënten en daarna gerandomiseerd. 18 multidisciplinaire afdelingen psychiatrie verspreid over 10 ggz-instellingen zijn door getrainde collega’s getraind in het toepassen van de richtlijn via een eendaagse interactieve training die ondersteund werd met een e-learningmodule. 16 afdelingen zaten in de controleconditie en ontvingen alleen de gebruikelijke implementatie (via congressen, lezingen, internet enzovoort).

 

RESULTATEN

411 professionals verspreid over 18 afdelingen zijn getraind volgens de train-de-trainermethode. 199 professionals in de experimentele groep en 104 in de controlegroep hebben onze studie afgemaakt. Multilevel-analyses lieten zien dat alle professionals in de interventieconditie significant verbeterden op het toepassen van de richtlijn, en in kennis en zelfvertrouwen in de omgang met suïcidale patiënten vergeleken met de controleconditie. Verpleegkundigen lieten de meeste verbetering zien op de toepassing van de richtlijn.

 

CONCLUSIE

Het trainen van teams van professionals via een train-de-trainerprogramma met e-learning leidt tot meer toepassing van de richtlijn en tot meer kennis en meer zelfvertrouwen op het gebied van suïcidaal gedrag. De resultaten op het niveau van patiënten worden nog geanalyseerd en zullen op het congres gepresenteerd worden.