Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 8:30 - 10:00

D01 Motiverende interventies voor patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA)

Feltz-Cornelis, C.M. van der, Tielens, J.A.E., Staring, T., Noodraven, E.L., Jochems, E.C.

Voorzitter(s): C.M. van der Feltz-Cornelis, P. Blanken, A. van Dam, E.C. Jochems, C.L. Mulder, E.L. Noodraven, T. Staring, J. Tielens & A.I. Wierdsma

Locatie(s): Zaal 01

Categorie(ën):

INHOUD

(F)ACT-teams boeken superieure resultaten ten opzichte van andere behandelvormen als het gaat om het in stand houden van behandelcontact met patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA). Toch blijven therapieontrouw en drop-out een probleem. Voor mensen met EPA die zorg accepteren maar ambivalent gedrag vertonen (dat door hulpverleners gezien kan worden als zowel ziek als ‘moeilijk’), lijken er momenteel geen effectieve behandelstrategieën voorhanden.

In deze discussie wordt eerst ingegaan op de evidence base voor adherence-therapieën, en vervolgens worden drie interventies gepresenteerd die gezien kunnen worden als alternatieven voor de bestaande methoden: Motivatie Feedback (expliciet monitoren en bespreken van de motivatie voor behandeling), Money for Medication (betaling aan patiënten voor het accepteren van medicatie) en de Verbindende Gesprekstechniek (een techniek gericht op het contact krijgen en houden met mensen met een psychotische stoornis).

 

VORM

Vier presentaties. Van elke presentatie is het eerste deel informatief; in het tweede deel worden stellingen gepresenteerd waarover gediscussieerd zal worden met deelnemers.

 

STELLLINGEN

  1. De groep patiënten die therapieontrouw is, zal nooit zo goed functioneren als de groep die meer uit zichzelf therapietrouw is, ook al nemen ze hun pillen beter.
  2. Patiënten zijn ontrouw geworden als gevolg van een bij hen gebrekkige effectiviteit van de antipsychotische medicatie.
  3. Het expliciet bespreken van de motivatie voor behandeling samen met de patiënt zou standaard regelmatig aan bod moeten komen in de behandeling.
  4. Interventies ter verbetering van de therapietrouw zullen nooit effect bewerkstelligen op symptoomniveau en welbevinden.
  5. Het is een goed idee om goed gedrag van patiënten te belonen met geld, waaronder het geven van geld aan patiënten om hun medicatie te nemen.
  6. Patiënten geld geven om hun medicatie te accepteren zal de intrinsieke motivatie tenietdoen.
  7. Het huidige concept van psychose, waarbij ontbrekend ziektebesef wordt gezien als een barrière voor effectieve behandeling, zou aangepast moeten worden.
  8. De therapietrouw bij psychose is zo goed als de kwaliteit van de hulpverlener.

 

LEERDOELEN

Het redeneren dat ernstige symptomen en terugval in psychose het gevolg zijn van gebrekkige therapietrouw, is wellicht vaak niet terecht.

-        De deelnemer wordt aan het denken gezet over alternatieve hypothesen.

-        De deelnemer maakt kennis met drie interventies: Motivatie Feedback, Money for Medication en de Verbindende Gesprekstechniek.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Amador, X. I am not sick, I don’t need help! How to help someone with mental illness accept treatment. New York: Vida Press; 2007. ISBN 978-0-9677189-2-9.
  2. Tielens, J. In gesprek met psychose. Utrecht: De Tijdstroom; 2012. ISBN 978-90-5898.
  3. Staring, A.B.P., van der Gaag, M., & Mulder, C.M. Schizophrenia and antipsychotic medication – Better adherence, better outcomes? Schizophrenia Research. 2013. doi: 10.1016/j.schres.2013.10.035.