Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 8:30 - 10:00

D04 Motivatie tot herstel

Makkink, S.H., Os, J. van, Pater, M.A. de, Verhaegh, J.

Voorzitter(s): S.H. Makkink, J. van Os, M. de Pater & J. Verhaegh

Locatie(s): Zaal 2.14

Categorie(ën):

INHOUD

Veel cliënten wachten langere tijd op genezing, op het heil van boven. Uit onderzoek en ervaringen blijkt dat juist in de ggz een actieve rol van de cliënt een vereiste is om resultaten te kunnen boeken met betrekking tot genezing (medisch herstel) en persoonlijk herstel.

In deze discussiegroep wordt een verkenning uitgevoerd naar voor de cliënt belemmerende en bevorderende factoren met betrekking tot het (her)nemen van de regie over het eigen leven en de daarvoor benodigde zorg, ondersteuning en te vervullen randvoorwaarden.

De relevantie van het naar voren halen van het omslagpunt van de passieve patiëntenrol naar de actieve cliëntenrol is evident (hernemen van het eigen initiatief, zelf (weer) plannen maken).

Hierdoor kan voor de cliënt de bijkomende schade van langere tijd aan de zijlijn staan worden beperkt, zorggelden kunnen doelmatiger worden besteed, en de motivatie van behandelaren staat minder onder druk als blijkt dat het beter gaat met de cliënt.

 

VORM

Desalniettemin is vooralsnog onvoldoende scherp in beeld wat ervoor nodig is om de eigen (herstel)kracht van de cliënt in een vroegtijdig stadium aan te spreken. Een tiental ervaringsdeskundigen zullen hierop bevraagd worden door Margreet de Pater:

-       Kun je, terugkijkend, een moment benoemen waarop je dacht: ‘En nu is het welletjes; wat wil ik eigenlijk zelf?’

-       Welke omstandigheden en/of redenen hebben je daartoe geïnspireerd?

-       Hoe is je herstelproces vervolgens verlopen?

-       Hoe gaat het nu met je?

-       Welke adviezen/tips heb je vanuit je eigen ervaringen voor cliënten, behandelaren en andere mogelijk relevante personen en partijen?

Op basis van de uitkomsten van deze gesprekken zal met de deelnemers aan het symposium een verdiepende analyse worden uitgevoerd omtrent de vraag welke consequenties deze uitkomsten hebben voor de dagelijkse behandelpraktijk.