Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 8:30 - 10:00

W02 Motiveren van jongeren met gedragsstoornissen en psychiatrische comorbiditeit: lessen uit de gezinstherapie

Breuk, R.E., Mos, K.

Voorzitter(s): R.E. Breuk & K. Mos

Locatie(s): Zaal 09

Categorie(ën):

INHOUD

De wetenschappelijke literatuur pleit voor het betrekken van het gezin bij de behandeling van jongeren met (meervoudig) probleemgedrag, waaronder gedragsproblemen, criminaliteit en overmatig gebruik van alcohol en drugs en psychiatrische comorbiditeit. Er zijn twee evidence based-gezinstherapieën (FFT en MDFT), die intussen in heel Nederland toegepast worden. Vanuit deze gezinstherapieën kunnen enkele motiverende technieken worden gedestilleerd die in de medische praktijk erg bruikbaar zijn om ongemotiveerde jongeren en hun ouder(s) te motiveren voor diagnostiek en behandeling.

In deze workshop wordt kort uitgelegd dat er eerst aandacht besteed moet worden aan de motivatie van jongeren, voordat zij bereid zijn om mee te werken aan verandering. Dat houdt in dat diagnostiek bij gedragsgestoorde jongeren met psychiatrische comorbiditeit hand in hand gaat met het motiveren van deze jongeren [1]. Er zal worden stilgestaan bij de vraag hoe psychiaters (in samenwerking met gezinstherapeuten) omgaan met deze ingewikkelde spagaat.

 

VORM

De workshop heeft een opbouw naar steeds meer zelfwerkzaamheid van de deelnemers: uitleg, zien en bespreken van video- en casusmateriaal ,en zelf oefenen met het oplossen van een psychiatrische-crisis-casus door gezinsgerichte methodieken. Deze workshop biedt de gelegenheid om met twee gezinstherapeuten (een psychiater en een klinisch psycholoog) kennis te nemen van deze gezinstherapie, en van de manier om daarbij de psychiatrische verantwoordelijkheid te behouden.

 

LEERDOELEN

  • Begrijpen hoe een combinatie kan worden gemaakt van individueel gerichte psychiatrische diagnostiek en effectief werken met gezinnen met jongeren met gedragsproblemen.
  • Psychiatrische comorbiditeit van jongeren met gedragsproblemen herformuleren binnen een gezinsthema.
  • Leren gezinsgericht te interveniëren en gebruik te maken van motiverende technieken bij een jongere in (psychiatrische) crisis (casus).

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Breuk, R.E. & L.Smits.(2007). Functionele Gezinstherapie in de forensische jeugdpsychiatrie. Jaarboek Psychiatrie En Psychotherapie 2007/2008
  2. A. H. Schene, F. Boer, J. P. C. Jaspers. Redactie; Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
  3. Mos, K. & H.Rigter, (2012): Gezinsgericht werken in justitiële jeugdinrichtingen: inzichten uit Multidimensionele Familietherapie. Kind en Adolescent Praktijk,11,3, 118 - 124.
  4. Doran,N., Luczak, S.E., Bekman,N., Koutsenok,I. & S.A.Brown (2012). Adolescent Substance Use and Aggression : A Review. Criminal Justice and Behavior 39: 748-769
  5. H. Rigter (2013): Multidimensionele familietherapie in West-Europa voor jongeren met

Cannabisproblemen. Evaluatie van een Europees project. Verslaving nr. 9, 3-16.