Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 13:15 - 13:45

P04 Body dysmorphic disorder by proxy

Westrhenen, R. van, Vulink, N.C.

Voorzitter(s): R.J. van der Gaag

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Body dysmorphic disorder (BDD) by proxy is een aandoening die gekarakteriseerd wordt door een preoccupatie met een vermeende onvolkomenheid of een geringe afwijking van het uiterlijk van iemand anders. Gofers e. a. (2012) beschreven recent een patiënt met BDD by proxy.

 

DOEL

Aanvullen van gegevens over deze nog weinig beschreven aandoening, en ook onderzoeken of er een relatie is tussen BDD en BDD by proxy.

 

METHODEN

  1. In aanvulling op de door Gofers et al. gepresenteerde casus presenteren wij drie patiënten die zowel kenmerken vertonen van BDD by proxy als zelf voldoen of in het verleden voldeden aan de criteria voor BDD.
  2. Analyse van 170 patiënten met BDD die uitgebreid klinisch diagnostisch werden onderzocht, leverde geen extra casuïstiek op.

 

RESULTATEN

Analyse van 170 BDD-patiënten die werden onderzocht en/of behandeld, laat zien dat het voorkomen van BDD by proxy naast BDD een zeldzame aandoening is waarvoor aandacht in de behandeling noodzakelijk is.Gedurende de behandeling van onze drie patiënten werd steeds duidelijker dat er naast BDD-klachten ook sprake is van narcistische persoonlijkheidstrekken, waarbij voornamelijk het idealiseren van zichzelf op de voorgrond staat.

 

CONCLUSIE

Onze casussen ondersteunen dat BDD by proxy gezien kan worden als een aparte variant van BDD die zeldzaam is en meestal lijkt voor te komen naast BDD. Meer empirisch onderzoek is nodig om de relatie tussen BDD en BDD by proxy beter in kaart te brengen. Daarnaast zou het mogelijk zijn dat bij mensen met BDD bij wie ook narcistische persoonlijkheidstrekken aanwezig zijn, vaker BDD by proxy voorkomt. Gezien de lage prevalentie van BDD by proxy, 3 uit 170 patiënten met BDD, is deze relatie nog niet duidelijk. Exposure en responspreventie, gecombineerd met medicamenteuze therapie lijken effectief bij sommige patiënten met BDD by proxy. Herkenning van BDD by proxy is essentieel en het is van belang specifiek aandacht voor deze klachten te hebben.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Gofers T, Verhagen I, Bouman T. Bespiegelingen over body dysmorphic disorder by Proxy. Tijdschrift voor Psychiatrie 54(2012)6, 561-565
  2. Greenberg et al. The phenomenology of self-reported body dysmorphic disorder by proxy. Body image 2013; 01
  3. Atiullah N, Phillips KA. Fatal body dysmorphic disorder by proxy. J Clin Psychiatry 2001; 62: 204-5.
  4. Josephson SC, Hollander E. Body dysmorphic disorder by proxy. J Clin Psychiat 1997; 58: 86.
  5. D. Denys, N. Vulink. Body Dismorphic Disorder, Gorcum BV, 2011