Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 13:15 - 13:45

P05 Lichttherapie voor de behandeling van depressie en slaapstoornissen bij de ziekte van Parkinson: evidence en ervaringen uit een lopende behandelstudie

Rutten, S., Vriend, C., Heuvel, O.A. van den, Smit, J.H., Berendse, H.W., Werf, Y.D. van der

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Depressie en slaapstoornissen komen veelvuldig voor bij de ziekte van Parkinson (ZvP). Een verstoring van het circadiane ritme lijkt hierin een rol te spelen. Lichttherapie is werkzaam door verbetering van het circadiane ritme, en zou een patiëntvriendelijke behandeloptie zijn voor deze stoornissen. Zowel patiënten als behandelaars dienen echter gemotiveerd te worden voor deze nieuwe behandelmethode.

 

DOEL

Na deze lezing is de deelnemer bekend met de achtergrond en huidige evidence voor de behandeling van depressie en slaapproblemen bij de ZvP met lichttherapie. Daarnaast worden ervaringen gedeeld die zijn opgedaan gedurende een lopende behandelstudie naar dit onderwerp.

 

METHODEN

Bovenstaande onderwerpen worden besproken aan de hand van een literatuurstudie. Mogelijke problemen en aandachtspunten bij toepassing van lichttherapie bij Parkinsonpatiënten, op basis van de ervaringen van een nu lopende behandelstudie, worden gepresenteerd.

 

RESULTATEN

Het circadiane ritme van patiënten met de ZvP wordt door verschillende factoren verstoord, en uit onderzoek is gebleken dat veel parkinsonpatiënten daadwerkelijk een verschuiving van hun ritme hebben. Uit diverse pilotstudies en een naturalistische behandelstudie blijkt dat lichttherapie een positief effect heeft op de stemming, slaap en motoriek bij patiënten met de ZvP.

Op dit moment wordt er een gerandomiseerde, gecontroleerde behandelstudie verricht naar het effect van lichttherapie op depressie bij parkinsonpatiënten. Ervaringen die gedurende dit onderzoek zijn opgedaan, worden besproken, waarbij wordt ingegaan op de rekrutering, de praktische uitvoering van de behandeling en problemen die hierbij kunnen optreden.

 

CONCLUSIE

Lichttherapie is een veelbelovende behandeloptie voor de behandeling van depressie, slaapproblemen en mogelijk ook motorische symptomen bij de ZvP. Er is meer onderzoek nodig om dit wetenschappelijk te onderbouwen. Bij het opzetten van nieuw onderzoek kan gebruik gemaakt worden van reeds opgedane ervaringen uit andere behandelstudies.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Rutten, S., Vriend, C., Van den Heuvel, O.A., Smit, J.H., Berendse, H.W. and van der Werf, Y.D. (2012). Bright light therapy in Parkinson’s disease: an overview of the background and evidence. Parkinson’s disease: 767105.