Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 13:15 - 13:45

P11 Kun je flexibiliteit trainen? Cognitieve remediatietherapie (CRT) als nieuwe flexibiliteitstraining voor de obsessief-compulsieve stoornis

Passel, B. van, Cath, D.C., Hendriks, G.J., Minnen, A. van, Hout, M.A. van den, Danner, U.N., Sternheim, L.C.

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Obsessief-compulsieve stoornissen (OCS) behoren tot de meest invaliderende en dure psychiatrische aandoeningen. Standaardbehandeling (treatment as usual; TAU), met als essentiële elementen cognitieve gedragstherapie en/of medicatie, is weliswaar redelijk succesvol bij 40 tot 60 procent van de patiënten, maar er is nog veel ruimte voor verbetering. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het gegeven dat de klassieke cognitieve gedragstherapie, waarbij nadruk ligt op veranderen van disfunctionele cognities en daarbij horende gedragsexperimenten, niet goed aansluit. Ten eerste is het repetitieve gedrag vaak al jaren aanwezig en is het verworden tot ‘habit’-gedrag. Cognities spelen hierbij niet of nauwelijks een rol, maar patiënten kunnen heel moeilijk uit hun starre gedragspatronen komen. Om die reden ligt een pre-therapie voor de hand, erop gericht om die starre gedragspatronen te doorbreken en mentale flexibiliteit te vergroten.

 

DOEL

Een opvallende onderliggende disfunctie die OCS kenmerkt, is het gebrek aan cognitieve flexibiliteit, wat therapiesucces in de weg lijkt te staan. Om deze cognitieve inflexibiliteit aan te pakken is cognitieve remediatietherapie (CRT) ontwikkeld, een therapie die geschikt is gebleken bij de behandeling van schizofrenie en van anorexia nervosa.

 

RESULTATEN

In deze voordracht wordt een overzicht gegeven van de toepassing tot op heden van cognitieve flexibiliteitstrainingen bij OCS. Er worden twee studies gepresenteerd waarbij positieve effecten werden gevonden van een cognitieve training bij OCS-patiënten.

Ook wordt een overzicht gegeven van het effect van CRT bij eetstoornissen. Veelbelovende eerste studies bij eetstoornissen wijzen erop dat CRT flexibel denken versterkt, symptoomreductie geeft en kwaliteit van leven verbetert.

Ten slotte wordt aandacht gegeven aan een randomized controlled trial die vier topklinische afdelingen onlangs gestart zijn, naar de toegevoegde waarde van CRT in de behandeling van 64 patiënten met OCS en 64 patiënten met anorexia nervosa, waarbij patiënten ofwel CRT ofwel een placebo-behandeling krijgen.