Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 13:15 - 13:45

P13 Winti in de geestelijke gezondheidszorg. De attitude van behandelaren en diagnostici ten aanzien van het Winticultureel Verklaringsmodel

Vreden, S.N.L.

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Creoolse Surinamers die in aanraking komen met de geestelijke gezondheidszorg (ggz), kunnen onder invloed van hun Winti-achtergrond hun klachten anders verklaren dan ggz-zorgverleners. Veel creoolse Surinamers hanteren namelijk een Winticultureel Verklaringsmodel (WCVM, het interpreteren en verklaren van (ziekte)verschijnselen op basis van hun Winticulturele achtergrond). In de ggz wordt echter geclassificeerd op basis van het biomedisch verklaringsmodel. Deze discrepantie kan ervoor zorgen dat bepaalde (ziekte)verschijnselen uit hun context worden verklaard en daardoor onterecht als abnormaal worden bestempeld. Kleinman (1977) noemt dit een category fallacy.

 

DOEL

Onderzoeken wat de attitude van behandelaren in de ggz is ten opzichte van het WCVM (als alternatief verklaringsmodel voor (ziekte)verschijnselen), en in hoeverre het niet openstaan voor dit WCVM de kans op een category fallacy vergroot.

 

METHODEN

Op basis van een casusbeschrijving van een creools Surinaamse patiënt, de Intercultural Sensitivity Scale (ISS) en de zelf ontwikkelde zelfbeoordelingslijst Winticulturele Openheidsschaal (WCOS), is bij behandelaren (N=56, onderverdeeld in westers en niet-westers) onderzocht in hoeverre zij cultuursensitief zijn en openstaan voor het WCVM.

 

RESULTATEN

45 procent van de behandelaren staat niet of weinig open voor het WCVM. De mate van cultuursensitiviteit, culturele achtergrond, leeftijd, geslacht of een gecombineerd effect hiervan zijn hierop niet significant van invloed.

 

CONCLUSIE

45 procent van de onderzoekspopulatie staat bij het verklaren van klachten van de casuspatiënt niet of weinig open voor een Winticulturele betekenisverlening. Hierdoor bestaat een aanzienlijke kans om een category fallacy te maken. Het koppelen van behandelaar aan patiënt op basis van culturele achtergrond en/of cultuursensitiviteit is niet van invloed op de mate van openheid tot het WCVM en biedt dan ook geen garantie om het risico van een category fallacy uit te sluiten.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Kleinman, A. (1977). Depression, somatization and new cross-cultural psychiatry. Social Science & Medicine, 11, 3-10.
  2. Oliemeulen, L. (2007). Ongehoord. Aansluitingsproblemen bij de behandeling van psychotische patiënten uit verschillende etnische groepen. Antwerpen/Apeldoorn: Garant-Uitgevers.
  3. Stephen, H.J.M. (2004). Trance en Psychose. Geestelijke gezondheidszorg op het kruispunt van de Nederlandse en Surinaamse cultuur. Amsterdam: Karnak.