Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 13:15 - 13:45

P16 De Ontwikkelingsprofiel-vragenlijst (OPV)

Polak, M.G., Ingenhoven, T.J.M., Van, H.L.

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Diagnostiek van persoonlijkheidsproblematiek middels een semigestructureerd psychodynamisch interview is een tijdrovende procedure die bovendien de nodige ervaring en training vereist. Assessment van de belangrijkste psychodynamische thema’s middels een self-report zou een effectieve werkwijze kunnen zijn, die bovendien kostenbesparend werkt.

 

DOEL

Onderzoeken van de effectiviteit en efficiëntie van de nieuw ontwikkelde zelfrapportagevragenlijst Ontwikkelingsprofiel Vragenlijst.

 

METHODEN

Op basis van het referentiekader van het Ontwikkelingsprofiel werd een zelfrapportagevragenlijst ontwikkeld waarmee zowel adaptieve als disadaptieve ontwikkelingsniveaus in kaart kunnen worden gebracht. De OPV is afgenomen in verschillende (dag-)klinische en gezonde steekproeven.

 

RESULTATEN

Op basis van het functioneren van het ‘Zelf’, het ‘Interpersoonlijk functioneren’ en het habituele ‘Probleemoplossend gedrag’ werden 108 relevante items geselecteerd en ontwikkeld. In deze presentatie wordt op basis hiervan de Ontwikkelingsprofiel Vragenlijst (OPV) gepresenteerd, alsmede de eerste resultaten van psychometrisch onderzoek naar betrouwbaarheid, interne consistentie en discriminerende validiteit. Een pilotstudie toonde aan dat de face-validiteit, test-hertest-betrouwbaarheid en interne consistentie goed zijn. Ook differentieert de OPV op betekenisvolle wijze verschillende onderzoeksgroepen.

 

CONCLUSIE

De OPV biedt een perspectief om middels een vragenlijst relevante psychodynamische thema’s in kaart te brengen ten behoeve van diagnostiek en indicatiestelling voor behandeling.