Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 13:15 - 13:45

P22 Stelt de psychiater vragen aan zijn patiënten over de betekenis van geloof? Onderzoek naar religieuze intensiteit en cognitieve strategieën bij getraumatiseerde vluchtelingen

Minkenberg, E.H.M.

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Cultuur bepaalt wat als stressvol wordt ervaren, hoe die stress lichamelijk en psychologisch wordt beleefd, wat de gevolgen zijn, welke symptomen erbij optreden, hoe die geïnterpreteerd worden, en wat een adequate reactie van het individu en de omgeving is. Religie staat zeer hoog in de hiërarchie van betekenisverlening.

 

DOEL

In kaart brengen van positieve en negatieve cognitieve strategieën en intensiteit (beleving en handelen) van religie en geloof bij vluchtelingen met PTSS.

 

METHODEN

Voor dit onderzoek hebben we een nieuwe vragenlijst ontwikkeld, Religieuze Intensiteit en Cognitieve Strategieën-vragenlijst (RICS; Ellen H.M. Minkenberg (2013)), deels aan de hand van 10-itemversie van Pargament’s Brief RCOPE. RICS heeft een cognitieve benadering die algemeen bruikbaar is in verscheidene culturen met verscheidene religies en geloven. RICS is eenmalig tijdens de beginfase van de behandeling bij de vluchtelingen afgenomen op een poliklinische afdeling van een gespecialiseerd centrum voor complexe traumata. De PTSS intrusie- en angstklachten zijn gemeten met behulp van de Harvard Trauma Questionnaire(HTQ) en Hopkins Symptom Checklist-25(HSCL-25). Om ziektebeeld en validiteit in kaart te brengen is respectievelijk gebruik gemaakt van DSM-IV en Brief RCOPE.

 

RESULTATEN

Er heeft een pilotonderzoek plaatsgevonden onder 30 getraumatiseerde vluchtelingen (Midden-Oosten N=13, Afrika N=10, Oost-Zuid Europa N=6 en Suriname N=1). Tijdens de lezing zullen de resultaten worden gepresenteerd van het onderzoek naar religieuze intensiteit en cognitieve strategieën bij getraumatiseerde vluchtelingen.

 

CONCLUSIE

Positieve en negatieve cognitieve strategieën en intensiteit (beleving en handelen) van religie en geloof spelen een grote rol bij vluchtelingen met PTSS. Bij diagnostiek en interventies is het van belang de geloofsbeleving van de patiënt in kaart te hebben gebracht.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Braam, A.W., Schrier A.C., Tuinebreijer, W.C., Beekman A.T.F., Dekker, J.J.M., Wit, M.A.S. van. (2010). Religious coping and depression in multicultural Amsterdam: A comparison between native Dutch citizens and Turkish, Moroccan and Suriname/Antillean migrants. Journal of Affective Disorders 125, 269-278.