Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 13:15 - 13:45

P28 Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) voor chronische depressie

Spijker, J., Speckens, A., Cladder, M., Mepschen, M.

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Bij naar schatting 10 tot 20 procent van de depressies is sprake van een chronisch beloop met een verhoogd risico op suïcide, verhoogde comorbiditeit met andere psychiatrische en somatische aandoeningen en verminderd functioneren in relatie, gezin, sociale verbanden en werk.

 

DOEL

Onderzoeken of MBCT effectief is in het verminderen van depressieve klachten bij patiënten met een chronische depressie.

 

METHODEN

Een gerandomiseerde trial naar de klinische effecten en kosteneffectiviteit van MBCT bij 64 patiënten met chronische depressie van het Radboud UMC en Pro Persona. Deelnemers moeten ten minste een psychofarmacologische en evidence-based psychotherapeutische behandeling achter de rug hebben. Patiënten zullen gerandomiseerd worden over MBCT en treatment as usual. Diegenen in de treatment as usual-conditie zullen na drie maanden alsnog MBCT aangeboden krijgen. Follow-up-assessments zullen drie en zes maanden na afloop van de MBCT plaatsvinden.

 

RESULTATEN

Een overzicht zal worden gegeven van de beschikbare data uit eerdere pilotstudies over MBCT bij chronische depressie, en het design van de trial zal worden toegelicht.

 

CONCLUSIE

Op basis van de beschikbare literatuur zijn er aanwijzingen dat MBCT effectief kan zijn bij patiënten met een chronische depressie. Een grootschaliger, gerandomiseerd onderzoek hiernaar is wenselijk.