Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 13:15 - 13:45

P32 Vergroten weerbaarheid bij psychose: psychomotorische weerbaarheidstraining met kickboxelementen

Vries, B. de

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Mensen met een psychotische kwetsbaarheid lopen driemaal meer kans op victimisatie dan mensen uit de algemene bevolking. Dit verhoogde risico is deels een gevolg van het ziektebeeld, dat vaak samengaat met verkeerde inschatting van sociale signalen, zelfstigmatisatie, verminderd zelfvertrouwen en gebrek aan assertiviteit. Daarnaast blijken eerdere geweldservaringen de kans op victimisatie te vergroten.

 

DOEL

Met een weerbaarheidstraining waarbij psychomotorische interventies worden gecombineerd met kickboxelementen willen wij deze negatieve spiraal doorbreken. Tijdens deze lezing zal de interventie worden onderbouwd en toegelicht.

 

METHODEN

De effectiviteit van deze interventie zal met behulp van interviews, vragenlijsten en fMRI worden onderzocht in drie fasen: een pilotstudie, een RCT en een onderzoek naar langetermijneffecten.

 

RESULTATEN

Inmiddels heeft binnen GGZ Drenthe een pilotstudie plaatsgevonden die laat zien dat kickboxen door mensen met een kwetsbaarheid voor psychosen als plezierig wordt ervaren. Ook blijven kickboxoefeningen goed uitvoerbaar.

 

CONCLUSIE

De opzet van de interventie en de resultaten van de pilotstudie zullen worden gepresenteerd.