Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 14:30 - 14:52

S08.3 Complex trauma en verstoord ouderschap; behandeling met Multi Family Group Therapy

Hein, I.M.

Voorzitter(s): G.E. Smid

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Langdurige PTSS, complexe traumatisering of depressie interfereren met competent ouderschap[2], hetgeen kan leiden tot psychopathologie bij de kinderen. Bij Centrum ’45 is een behandelprogramma ontwikkeld voor vluchtelingen- en asielzoekersgezinnen met kinderen die in hun ontwikkeling zijn bedreigd, gebaseerd op Multi Family Group Therapy (MFT) [1]. Ouderlijke betrokkenheid en mentaliseren worden bevorderd en er is aandacht voor de cultuur- en migratiegebonden aspecten van de problemen. Na implementatie wordt het nu 2 jaar in de huidige vorm toegepast.

 

DOEL

Evalueren van behandeleffect op het functioneren van de kinderen.

 

METHODEN

Retrospectief dossieronderzoek van het cohort gezinnen dat tussen juli 2011 en juli 2013 is uitgestroomd uit de MFT-gezinsdagbehandeling. Descriptieve analyse van de patiëntkenmerken, waarbij is gekeken naar risicofactoren en psychopathologie, en behandeluitkomsten van de kinderen bepaald aan de hand van diagnose en benodigde nazorg.

 

RESULTATEN

De uitkomsten van de 22 behandelde gezinnen werden geanalyseerd. Bijna alle ouders hadden meerdere as I-diagnoses waaronder PTSS, bij een groot deel speelde traumatisch verlies van een familielid, en ruim de helft van de kinderen was geboren uit verkrachting. Slechts 3 gezinnen hadden een vaste verblijfsstatus, voor de overigen was het perspectief onzeker. Bij het merendeel van de hechtingsstoornissen en bij alle separatieangststoornissen werd remissie gezien. Een aantal maal kwam er een nieuwe diagnose bij, zoals mishandeling/verwaarlozing. Bij de helft van de gezinnen was aanmelding bij Bureau Jeugdzorg geïndiceerd; de jeugdzorg kon telkens met toestemming van ouders worden gerealiseerd. Voor sommige kinderen kon zorg worden afgesloten.

 

CONCLUSIE

Behandeling met MFT is goed uitvoerbaar bij vluchtelingen- en asielzoekersgezinnen waarbij complex trauma bij de ouder(s) een rol speelt in psychopathologie bij de kinderen. Een beschrijving van deze case-series laat voorlopig bemoedigende resultaten zien. Voor de toekomst wordt gestandaardiseerde effectmeting aanbevolen.

 

LITERATUURVERWIJZING

Asen, E. & Scholz, M. (2010). Multi-family therapy. Concepts and techniques. Londen: Routledge.

Van Ee, E., Kleber, R. , Mooren, T. (2012). War Trauma Lingers On: Associations Between Maternal Posttraumatic Stress Disorder, Parent-Child Interaction, and Child Development. Infant Mental Health Journal, Vol. 33(5), 459-468