Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 13:45 - 14:07

S09.1 De effectiviteit van de Inference Based Approach voor de behandeling van patiënten met OCS met gering inzicht

Visser, H.A.D., Megen, H.J.G.M. van, Balkom, A.J.L.M. van, Oppen, P. van

Voorzitter(s): H.J.G.M. van Megen

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De psychotherapeutische en medicamenteuze behandeling van patiënten met de obsessief- compulsieve stoornis (OCS) leidt in bijna de helft van de gevallen tot teleurstellende resultaten. Dit geldt eens te meer voor patiënten die gering inzicht in hun klachten hebben. De impact die OCS heeft op het leven van de patiënt met gering inzicht is vergelijkbaar met de impact van schizofrenie.

Over het algemeen wordt aangenomen dat OCS met gering inzicht therapieresistent is. In Canada werd specifiek voor deze doelgroep de Inference Based Approach (IBA) ontwikkeld. IBA is een psychotherapeutische behandelmethode die afname van OCS-symptomen bereikt door de patiënt te leren zich te weren tegen de overtuigingskracht van zijn verbeelding. IBA is met andere woorden gericht op verbetering van de realiteitstoetsing. Een eerste vergelijking van de effectiviteit van IBA voor deze doelgroep met de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie (CGT) was hoopgevend.

 

DOEL

Het doel van de studie was te bepalen of IBA effectiever is dan CGT voor de behandeling van OCS met gering inzicht.

 

METHODEN

Een Multicentre Randomised Controlled Trial (N=90) werd uitgevoerd binnen GGZ Centraal (Ermelo), GGZ inGeest (Amsterdam) en Vincent van Gogh (Venray) in samenwerking met de VU Amsterdam.

 

RESULTATEN

In beide behandelcondities werden klinisch significante resultaten bereikt. Patiënten met OCS met gering inzicht profiteren wel degelijk van behandeling.

 

CONCLUSIE

Tijdens de lezing worden niet alleen de uitvoering, resultaten en conclusies van het onderzoek besproken, maar wordt tevens aan de hand van casuïstiek geïllustreerd hoe een IBA-behandeling werkt.