Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 14:52 - 15:15

S09.4 Het verband tussen depressie en dwangklachten bij obsessief-compulsieve stoorni

Rickelt, J., Lieverse, R., Viechtbauer, W., Overbeek, T., Balkom, A.J.L.M. van, Oppen, P. van, Eikelenboom, M., Schruers, K.

Voorzitter(s): H.J.G.M. van Megen

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Depressie is de meest voorkomende comorbiditeit bij obsessief-compulsieve stoornis, en is geassocieerd met een lagere levenskwaliteit [1]. Er is tevens een verband met een slechtere therapie-uitkomst [2], waarbij de verminderde motivatie ten gevolge van de depressieve klachten mogelijk een rol speelt.

Er zijn aanwijzingen dat de ernst van de depressieve symptomen wordt beïnvloed door de ernst van de obsessief-compulsieve stoornis [3], maar over het algemeen is weinig bekend over de samenhang tussen depressieve klachten en obsessief-compulsieve klachten, en hun effect op elkaar.

 

DOEL

Het doel van deze studie is te onderzoeken welk verband sterker is: beïnvloedt de ernst van de obsessief-compulsieve klachten de ernst van de depressieve klachten, of is het andersom?

 

METHODEN

Data van de Netherlands Obsessive Compulsive Disorder Association-studie (NOCDA) zijn geanalyseerd, waarbij gebruik werd gemaakt van de data van baseline (t0) en de follow-up na 1 jaar (t1) van 275 patiënten. De ernst van de dwangklachten werd gemeten met de Y-BOCS, de ernst van de depressieve klachten met de BDI.

Met een cross-legged paneldesign werd de sterkte van de verbanden tussen de Y-BOCS t0 en de BDI t1 en tussen de BDI t0 en de Y-BOCS t1 bepaald en met elkaar vergeleken.

 

RESULTATEN

Er is een significant verband zowel tussen de Y-BOCS t0 en BDI t1 alsook tussen de BDI t0 en Y-BOCS t1, waarbij de sterkte van het verband tussen de BDI t0 en Y-BOCS t1 duidelijk groter is.

 

CONCLUSIE

Bij patiënten met een obsessief-compulsieve stoornis beïnvloedt de ernst van de depressieve klachten de ernst van de dwangklachten duidelijk sterker dan andersom.

 

LITERATUURVERWIJZING

Huppert JD, Simpson HB, Nissenson KJ, Liebowitz MR, Foa EB. Quality of life and functional impairment in obsessive-compulsive disorder: a comparison with and without comorbidity, patiënts in remission, and healthy controls. Depress Anxiety 2009, 26(1):39-45

Overbeek T, Schruers K, Vermetten E., Griez E. Comorbidity of obsessive-compulsive disorder and depression: prevalence, symptom severity and treatment effect. J Clin Psychiatry 2002, 63:1106-1112

Anholt GE, Aderka IM, van Balkom AJLM, Smit JH, Hermesh H, de Haan E, van Oppen P. The impact of depression on the treatment of obsessive-compulsive disorder: Results from a 5-year follow-up. J Affect Disorders 2011, 135:201-207