Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 13:45 - 14:07

S10.1 Van Transtheoretisch Model naar de klinische praktijk

Jochems, E.C., Jong, C.A.J. de

Voorzitter(s): C.L. Mulder

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Het Transtheoretisch Model (TTM) voor verandering is klinisch aansprekend, maar staat wetenschappelijk zwak. Niettemin wordt het model veel gebruikt en zijn er meetinstrumenten die beogen de fasen van verandering in kaart te brengen. De resultaten van deze instrumenten kunnen worden gebruikt om met de patiënt te bespreken in welke fase hij of zij zich bevindt.

 

DOEL

In deze bijdrage wordt het TTM kort uitgelegd en wordt de klinische toepassing van twee veelgebruikte instrumenten besproken.

 

METHODEN

De Motivation for Treatment (MfT) is gevalideerd voor zowel de patiëntengroep als voor de behandelaren [1, 2]. De Readiness for Change Questionnaire (RCQ) is gevalideerd voor meerdere vormen van verslaving [3]. Van de MfT wordt aan de hand van een casus getoond hoe het instrument gebruikt kan worden en hoe dat naadloos aansluit bij de ROM [4]. Van de RCQ worden resultaten gepresenteerd van onderzoek naar het effect van feedback over de RCQ op de therapietrouw [5].

 

RESULTATEN

Dit onderzoek laat zien dat de therapietrouw in de ambulante setting verdubbelt als de patiënt eenvoudige feedback krijgt over de resultaten van de door hem of haar ingevulde RCQ .

 

CONCLUSIE

Voor de klinische praktijk is het TTM een goed model om met gevalideerde instrumenten de motivatie voor behandeling en verandering in kaart te brengen en daar met de patiënt op gestructureerde wijze over te spreken.

 

LITERATUURVERWIJZING

De Weert-Van Oene GH, Schippers GM, De Jong CAJ, Schrijvers AJP. Motivation for Treatment in Substance Dependent Patients: Psychometric Evaluation of the TCU-Motivation for Treatment Scales. Eur Addict Res. 2002;8:2-9.

Gongora VC, DeWeert-van Oene GH, von Sternberg K, De Jong CAJ. Validation of the observational version of the motivation for treatment scale.

Addiction Research and Theory. 2012;20(5):414-22.

Raes V, De Weert-Van Oene GA, Velasquez MM, De Maeseneer J, De Jong CAJ. The use of the RCQ-D in patients with poly drug abuse. Addiction Research & Theory. 2010;18(4):409-20.

Holsbeek TB, De Weert-van Oene GH, Roomer A, De Jong CAJ. [Het gebruik van motivatievragenlijsten in de behandeling van chronisch verslaafde patiënten] The use of questionnaires on motivation in the treatment of chronically addicted patients. [Tijdschrift Verslaving] Dutch Journal on Addiction. 2010;6(2):55-64.

Raes V, DeJong CAJ, De Bacquer D, Broekaert E, DeMaeseneer J. The effect of using assessment instruments on substance-abuse outpatients' adherence to treatment: a multi-centre randomised controlled trial. BMC Health Serv Res. 2011;25(11):123.