Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 14:07 - 14:29

S10.2 Het Integraal Model voor Behandelmotivatie: motieven, motivatie en inzet voor behandeling

Jochems, E.C., Drieschner, K.H.

Voorzitter(s): C.L. Mulder

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Wat maakt de motivatie van patiënten voor zorgprofessionals zo interessant? Ten eerste beweegt de motivatie (lat. movere = bewegen) de patiënt om te doen wat nodig is voor het slagen van de behandeling, zoals komen op afspraken, actief meewerken tijdens afspraken en huiswerk maken of medicatie innemen tussen afspraken. Ten tweede is de motivatie van de patiënt beïnvloedbaar als men de onderliggende cognitieve, affectieve en externe factoren kent. Het Integraal Model voor Behandelmotivatie [IMB, 1] legt daarom de focus op de relatie tussen motivatie en inzet enerzijds en aangrijpingspunten voor de beïnvloeding van de motivatie anderzijds.

 

DOEL

Kennis laten maken met het IMB, de wetenschappelijke evidentie voor het IMB, meetinstrumenten voor de concepten in het model en de toepassing in de praktijk.

 

METHODEN

Het IMB wordt beschreven, onderzoek wordt besproken waarin hypothesen uit het model zijn getoetst, en twee gevalideerde meetinstrumenten voor de concepten in het IMB worden voorgesteld [2, 3]. Aan de hand van voorbeelden wordt geïllustreerd hoe deze instrumenten in de praktijk gebruikt kunnen worden.

 

RESULTATEN

Onderzoek ondersteunt de door het IMB veronderstelde relaties tussen de motivatie en de inzet van de patiënt en tussen de inzet en het behandelresultaat. Van de veronderstelde aangrijpingspunten ter beïnvloeding van de motivatie blijken sommige belangrijker en andere minder belangrijk dan gedacht.

 

CONCLUSIE

Het IMB is een eenvoudig model met interessante implicaties voor de praktijk. Er is empirische steun voor centrale hypothesen uit het model. Veel uit het IMB voortkomende vragen en implicaties moeten echter nog onderzocht worden. Daarom moet het IMB voorlopig als een veelbelovende maar niet als een invloedrijke motivatietheorie beschouwd worden.

 

LITERATUURVERWIJZING

Drieschner, K. H., Lammers, S. M. M., & Van der Staak, C. P. F. (2004). Treatment motivation: An attempt for clarification of an ambiguous concept. Clinical Psychology Review, 23, 1115-1137.

Drieschner, K. H., & Boomsma, A. (2008). The Treatment Motivation Scales for Forensic outpatient treatment (TMS-F): construction and psychometric evaluation. Assessment, 15, 224-241.

Drieschner, K. H., & Boomsma, A. (2008). The Treatment Engagement Rating Scale (TER) for forensic outpatient treatment: description, psychometric properties, and norms. Psychology, Crime & Law, 14, 299-315.