Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 14:52 - 15:15

S10.4 Drie motivatietheorieën: krachten bundelen in de praktijk?

Jochems, E.C., Mulder, C.L., Feltz-Cornelis, C.M. van der, Dam, A. van

Voorzitter(s): C.L. Mulder

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Het Transtheoretisch Model (TTM), Integraal Model voor Behandelmotivatie (IMB) en de zelfdeterminatietheorie (ZDT) bieden ieder een unieke visie op motivatie voor behandeling. Kunnen we deze visies verenigen om tot verbetering te komen van therapietrouw en behandelresultaten bij mensen met (ernstige) psychiatrische aandoeningen?

 

DOEL

In deze bijdrage worden de theorieën naast elkaar gezet en de overeenkomsten en verschillen besproken. Sterke punten van elke theorie zouden gebundeld kunnen worden om tot meer effectieve interventies te komen.

 

METHODEN

Per theorie werd literatuur bestudeerd die beschikbaar was over toepassingen in de psychiatrie, waarmee sterke en zwakke punten van elke theorie worden toegelicht.

 

RESULTATEN

Er werd een conceptueel model samengesteld om de raakvlakken tussen de theorieën aan te geven. Dit zal gepresenteerd worden. Het TTM biedt een tijdsperspectief op motivatie en verandering in de vorm van de fasen van verandering, terwijl het IMB een beter onderscheid lijkt te maken tussen de determinanten van motivatie en de gevolgen ervan. ZDT differentieert zich van de andere twee theorieën door een focus op de typen motivatie, in tegenstelling tot de hoeveelheid motivatie. Hoewel de drie theorieën worden gesteund door empirische bevindingen, zijn de resultaten niet consistent en blijven belangrijke vragen nog onbeantwoord; zoals welke van deze theorieën de beste voorspelling biedt van therapietrouw en behandelresultaten.

 

CONCLUSIE

Het is van belang dat de theorieën verder getoetst worden aan de klinische praktijk, en met elkaar worden vergeleken. Zodat we tot een beter begrip kunnen komen van verschillen en veranderingen in therapietrouw en behandelresultaten, en bovendien in staat zullen zijn om meer effectieve psychiatrische interventies te ontwikkelen.

 

LITERATUURVERWIJZING

Jochems EC, Mulder CL, van Dam A, Duivenvoorden HJ. A critical analysis of the utility and compatibility of motivation theories in psychiatric treatment. Curr Psych Rev. 2011;7(4):298-312.