Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 13:45 - 15:15

D05 Hoe blijven we gemotiveerd: van lijdend voorwerp naar leidend voortrekker

Braakman, M.H., Kloet, C.S. de, Vernimmen, R., Blom, M.B.J., Ingenhoven, T.J.M.

Voorzitter(s): M.H. Braakman, M.B.J. Blom, T.J.M. Ingenhoven, C.S. de Kloet & R. Vernimmen

Locatie(s): Zaal 01

Categorie(ën):

INHOUD

Opmerkingen als: ‘Is mijn tijd nu al op?’ of ‘Voor gesprekken moet ik toch bij mijn SPV zijn?’ laten zien hoe ons vak is veranderd. Van leidinggevend psychiater en psychotherapeut naar onder productiedruk voortploeterende pillenschrijver en medisch administrateur?

Buiten de onvrede in de wandelgangen horen we weinig rumoer. De veranderingen voor de kinderpsychiatrie lijken de volwassenenpsychiater weinig te doen. Maar ook de overgang naar een Basis GGZ en een Gespecialiseerde GGZ roept weinig activiteit op. ‘Kop in het zand’ lijkt het devies. Het besef van urgentie om een leidende positie in te nemen en voortrekker te zijn lijkt te ontbreken.

 

STELLINGEN/VRAGEN

In deze discussiegroep worden de urgentie en de verschillende manieren om weer op koers te komen bediscussieerd:

-       Hoe zien we onze rol als psychiater eigenlijk en is deze rol nog haalbaar en betaalbaar?

-       Waarom hebben we de rol niet die bij onze eindverantwoordelijkheid past? Krijgen we hem niet, of nemen we hem niet?

-       Welke vaardigheden zijn nodig om een leidende positie in te nemen? Hoe moet dat weerspiegeld worden in de opleiding?

-       Moeten we de psychotherapeut, de verpleegkundig specialist maar ook e-health omarmen vanuit kostenefficiëntie, of tasten we daarmee de kwaliteit van zorg aan?

-       Kortom: hoe komen we weer van onze passief lijdende positie in een actief leidende rol?

 

VORM

Onder voorzitterschap van Roxanne Vernimmen (bestuur NVvP) wordt, met actieve inbreng van het publiek, constructief gediscussieerd over deze dilemma’s en mogelijke oplossingen door de psychiater/opleider (Mario Braakman), de psychiater/psychotherapeut (Theo Ingenhoven), de psychiater/ bestuurder (Marc Blom) en de psychiater/oprichter medisch staf (Carien de Kloet).

 

LEERDOELEN

De deelnemer verkrijgt meer inzicht in de toekomstige rol die hij/zij zou kunnen of moeten spelen in de ggz in verandering.