Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 13:45 - 15:15

W03 Multidisciplinaire richtlijn Benzodiazepinegebruik in de zwangerschap en tijdens de lactatie

Vliet, I.M. van, Kamp, I.L. van, Grootens, K.P., Sie, S.D., Boer, F., Duvekot, J.J., Kleine, M.J.K. de, Weissenbruch, M.M. van, Barneveld, T.A. van, Ruckert, M.E.P.F., Rijn, C.A.L. van

Voorzitter(s): T.A. van Barneveld, F. Boer, J.J. Duvekot, K.P. Grootens, M.E. van Hoorn, I.L. van Kamp, M.J.K. de Kleine, S.D. Sie, C.A.L. van Rijn, M.E.P.F. Ruckert, I.M. van Vliet & M.M. van Weissenbruch

Locatie(s): Zaal 02/03

Categorie(ën):

INHOUD

Benzodiazepinen behoren tot de oudste en meest voorgeschreven psychofarmaca. Een groot aantal vrouwen gebruikt in de zwangerschap en tijdens lactatie benzodiazepinen. Vanwege hun brede werkingsspectrum (rustgevend, angstverminderend, slaapverwekkend) zijn ook de indicaties voor gebruik van deze middelen breed: bijvoorbeeld als incidentele medicatie bij slaapproblemen, angst of spanningsklachten, of langdurig als (onderhouds)medicatie bij ernstiger psychiatrische aandoeningen.

Er is veel onzekerheid en onduidelijkheid over de risico’s van gebruik van benzodiazepinen tijdens zwangerschap en lactatie, zowel bij patiёnten als bij behandelaren. Dit resulteert in een diversiteit aan adviezen en behandelbeleid.

In het najaar van 2013 is de multidisciplinaire richtlijn Benzodiazepinegebruik in de zwangerschap en tijdens lactatie [1] verschenen. Deze richtlijn bevat een overzicht en de wegingen van de beschikbare literatuur aan de hand van een aantal klinisch relevante uitgangsvragen, zoals effecten op het beloop van de zwangerschap, op de partus, teratogene effecten en effecten op de neonaat. Ook worden er aanbevelingen gegeven over het gebruik van deze middelen tijdens de zwangerschap, rondom de bevalling, in het kraambed en bij het geven van borstvoeding.

 

STELLINGEN

Van de deelnemers van deze workshop wordt verwacht dat zij voorafgaand aan de discussiegroep kennis hebben genomen van de samenvatting van de richtlijn Benzodiazepinegebruik in de zwangerschap en tijdens lactatie. Deze richtlijn is in te zien via de website van de NVvP.

Tijdens de workshop zal met de zaal worden gediscussieerd over de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen van de richtlijn. In het panel zitten een psychiater, een gynaecoloog, een kinderarts (die allen betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de richtlijn) en een vertegenwoordiger van de patiёntenorganisatie Angst, Dwang en Fobie stichting (ADF-stichting).

  1. Benzodiazepinen kunnen rustig gegeven worden tijdens de zwangerschap.
  2. Als een vrouw rond de partus een benzodiazepine heeft gebruikt, dient de pasgeborene altijd klinisch geobserveerd te worden.
  3. Gebruik van een benzodiazepine als slaapmedicatie maakt dat de moeder geen borstvoeding mag geven.

 

LEERDOELEN

Aan het eind van deze discussiegroep is de deelnemer zich bewust van:

  • De voor- en nadelen van het gebruik van benzodiazepinen tijdens zwangerschap en lactatie;
  • De maatregelen die genomen moeten worden voor een veilig toepassen van deze middelen.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Richtlijn: Multidisciplinaire richtlijn Benzodiazepinegebruik in de zwangerschap en tijdens lactatie (2013), Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie; Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde; Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.