Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 13:45 - 15:15

W06 De behandeling van patiënten met GHB-afhankelijkheid en het GHB-onthoudingssyndroom

Noorden, M.S. van, Jong, C.A.J. de, Kamal, R., Iwaarden, S. van

Voorzitter(s): S. van Iwaarden, C.A.J. de Jong & R. Kamal

Locatie(s): Zaal 09

Categorie(ën):

INHOUD

In deze workshop geven wij aan de hand van veel praktijkvoorbeelden aanbevelingen voor de behandeling van patiёnten met GHB-afhankelijkheid en het GHB-onthoudingssyndroom [3].

De prevalentie van GHB-misbruik en -afhankelijkheid in Nederland is de laatste jaren fors gestegen. GHB-afhankelijke patiёnten die zelf proberen te stoppen of abrupt moeten stoppen –bijvoorbeeld in verband met een acute ziekenhuisopname – kunnen een potentieel levensbedreigend GHB-onthoudingssyndroom ontwikkelen. In de Nationale GHB-monitor 1.0 is veel kennis verworven over detoxificatie van GHB door titratie met en langzame afbouw van farmaceutisch GHB. Op basis van deze ervaring zijn practice-based aanbevelingen opgesteld voor de klinische en ambulante afbouw van GHB en voor behandeling van het GHB-onthoudingssyndroom in het algemene ziekenhuis. De terugval is aanzienlijk en er worden methoden onderzocht om deze terug te dringen.

 

VORM

Interactieve workshop. Na een korte inleidende voordracht aan de hand van casuïstiek worden de behandelmogelijkheden besproken van patiёnten met GHB-gerelateerde problematiek, in de verslavingszorg (zowel de ambulante setting als klinisch) en in het algemene ziekenhuis.

 

LEERDOELEN

Na het volgen van de workshop is de deelnemer op de hoogte van:

  • De epidemiologie van GHB-misbruik, GHB-afhankelijkheid en het GHB-onthoudingssyndroom;
  • De beperkte aanbevelingen vanuit de literatuur ten aanzien van behandeling van GHB-gerelateerde problematiek;
  • De practice-based aanbevelingen ten aanzien van klinische en ambulante detoxificatie;
  • De practice-based aanbevelingen ten aanzien van de behandeling van het GHB-onthoudingssyndroom in het algemene ziekenhuis;
  • Het belang van multidisciplinaire samenwerking in de behandeling van patiёnten met GHB-gerelateerde problematiek.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. De Jong CA, Kamal R, van Noorden M, Broers B. Treatment of GHB withdrawal syndrome: Catch 22 or challenge for addiction medicine? Addiction. 2013 Sep;108(9):1686.
  2. De Jong CA, Kamal R, Dijkstra BA, de Haan HA. Gamma-hydroxybutyrate detoxification by titration and tapering. Eur Addict Res. 2012;18(1):40-5.
  3. Van Noorden MS, Kamal R, de Jong CA, Vergouwen AC, Zitman FG. Gamma-hydroxyboterzuur (GHB) afhankelijkheid en het GHB onthoudingssyndroom: diagnose en behandeling. Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A1286.
  4. De Jong CA, Dijkstra BA. Rapport GHB Monitor: GHB detoxificatie met farmaceutisch GHB. Nijmegen Institute for Scientist Practitioners in Addiction (NISPA), Nijmegen, 2013.