Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 13:45 - 15:15

W09 Beoordeling en behandeling van suïcidaliteit in de crisisdienst

Cornelis, J.E., Mutter, E.

Voorzitter(s): J.E. Cornelis

Locatie(s): Zaal 2.5

Categorie(ën):

INHOUD

Uit onderzoek blijkt dat bij 27 procent van de mensen die aangemeld worden bij de Spoedeisende Psychiatrie van Amsterdam, suïcidaal gedrag een rol speelt. Onder suïcidaal gedrag worden zowel de handelingen verstaan als de gedachten die een intentie uitdrukken om zichzelf te doden [1]. Bij 70 procent is er een betrokken systeem en 55 procent ondervindt relationele problemen in de familie. Bij 3,6  procent wordt de suïcidaliteit door hulpverleners na de beoordeling als hoog ingeschat.

Veel patiёnten schamen zich voor hun gedrag, willen anderen niet belasten en komen onder andere daardoor in een isolement. Bij de beoordeling en behandeling is een systemische visie dus onontbeerlijk, hetgeen ook wordt onderstreept in de richtlijn Suïcidaal Gedrag.

In deze workshop worden de volgende aspecten besproken: attitude en alliëring van de hulpverlener met betrokkenen, spanningsveld tussen autonomie van patiёnt en het betrekken van naasten, doorbreken van het isolement, hoe te komen tot uitstel ter bezinning en hoe de hulpverlener met gevoelde druk kan omgaan. Als theoretisch model wordt het Consensusgericht Systemisch Interviewen en Interveniëren (CSII) gebruikt [2]. Kern van dit model is het met patiёnt en zijn naasten gezamenlijk maken van hypotheses en uitvoeren van veranderingsgerichte interventies.

 

VORM

Na een korte theoretische uiteenzetting van het model zal worden ingegaan op de manier waarop patiёnt en zijn naastbetrokkenen zijn te motiveren voor systeemgesprek. Aan de hand van videofragmenten van een systeemgesprek van een suïcidale patiёnt en zijn naasten zal met de deelnemers gediscussieerd worden over de getoonde interventies.

 

LEERDOELEN

Na het volgen van deze workshop is de deelnemer in staat:

  • Patiёnt en zijn systeem te motiveren tot een systeemgesprek tijdens de acute fase;
  • De aard en ernst van de suïcidaliteit gezamenlijk met de patiёnt en diens systeem te exploreren;
  • Een systeeminterventie te ontwerpen en uit te voeren.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Groot, MH & Glind G (red.) Multidisciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag, versie 1.0. Utrecht: De Tijdstroom; 2012.
  2. Oenen, FJ van, Cornelis J & Bernardt C. Consensusgericht systemisch interviewen en interveniëren  - Een systemisch goed genoeg-pakket voor hulpverleners in de psychiatrie. Systeemtherapie, 2012; 24: 63-81.